poniedziałek, 1 września 2014

Bananowe muffinki z mąki jaglanej

Za radą właścicielki sklepu ze zdrową żywnością postanowiłam wykorzystać w kuchni mąkę jaglaną - efekt? Przepyszny i cieszący oko.


Składniki:

350g mąki jaglanej (ma nieco gorzkawy orzechowo-korzenny smak)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 jajko
3/4 szklanki oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
4 banany
cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i dodać jajko. Dodać cukier, mleko i olej. Składniki mieszać do momentu uzyskania jednolitej i płynnej masy.
Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Owoce dołożyć delikatnie do ciasta i wymieszać. 

Ciasto wyłożyć do foremek (napełniając je do 3/4 wysokości). Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec przez 20-25 minut. Ciasto musi wyrosnąć, a kiedy wbije się w babeczkę patyczek lub nożyk to musi być suchy - wtedy jest upieczone.
 
Ostudzone muffinki można udekorować cukrem pudrem, polewą lukrową, czekoladową - składniki można wymieniać np. rodzynki, jagody itd. 
 
BARDZO PROSTE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU!
GOTOWANIE KOCHAM, ALE PIECZENIE SŁODKOŚCI ZAWSZE MNIE PRZERAŻAŁO, A TU TAKA NIESPODZIANKA :)