wtorek, 23 września 2014

Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Przepis znalazłam w książce "Kuchnie świata". Gjuwecz, czyli bułgarski niby gulasz jest ostrą i sycącą mięsną potrawą pochodzącą z Bułgarii. Co prawda gjuwecz powinno się przygotowywać w glinianym naczyniu (o takiej samej nazwie), ale jeśli takowego nie mamy to potrawę spokojnie można przygotować w naczyniu żeliwnym lub zwykłym żaroodpornym. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to możemy dorzucić co tylko mamy pod ręką, jednak pomidory są podstawą.



Składniki:

1 kg chudej wołowiny
1 cebula
4 pomidory
20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
15 oliwek
1 podłużna zielona ostra papryczka (opcjonalnie)
natka pietruszki
1 szklanka białego ryżu
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sól,
pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

Mięso pokroić w małe kawałki. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju, dodać słodką paprykę (ok. łyżki) i zalać winem. Zagotować, tak by wino trochę odparowało.

Grzyby obrać, umyć i pokroić. Papryczkę drobno pokroić. Dodać je na patelnie do mięsa i chwilę dusić. Następnie wlać 2 szklanki ciepłej wody, przykryć i gotować ok. 20 minut.

Wsypać ryż, gotować 10 minut. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Pomidory, oliwi i łyżkę masła dodać do mięsa. Całość przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość gotować jeszcze 5 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Potrawę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut. Gjuwecz podawać udekorowany natką pietruszki. Podawać z chlebem.