piątek, 5 września 2014

Krem czosnkowy z kurkami

Zupa o delikatnym smaku lasu. Najlepiej smakuje z ziemniakami, które nadają jej gęstości.


Składniki:

15 dag kurek leśnych
4 ząbki czosnku
1 kostka grzybowa
2 ziemniaki
4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany do gotowania Rama
1 łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
opakowanie boczku parzonego np. "Pikok"
kolendra
posiekana natka pietruszki


Przygotowanie:

Kurki oczyścić i opłukać, wybrać te najmniejsze i odłożyć. Resztę posiekać. Czosnek pokroić w części. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć kurki wraz z czosnkiem (ok. 5 minut).

Wodę wlać do garnka i rozpuścić w niej kostkę grzybową. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Do miseczki wlać śmietanę i lekko przestudzoną zawartość patelni (wraz z sokiem z kurek). Całość zmiksować. Dodać 2 łyżki bulionu i wymieszać. Następnie całość przelać do lekko gotującego się wywaru - wymieszać. Przyprawić do smaku.

Wrzucić do garnka pokrojone ziemniaki. Gotować aż ziemniaki nie będą miękki. Taki sposób gotowania ziemniaków sprawi, ze zupa nabierze "mączności".

W czasie gotowania ziemniaków na patelni podsmażyć pokrojony boczek wraz z małymi kurkami. Następnie dodać zawartość patelni do zupy. Zagotować i podawać z posiekaną natką.