Kukurydzianka z chrupiącym boczkiem

Wyśmienita, barwna i bardzo sycąca zupa o lekko słodkawym posmaku. Można ją podawać na różne sposoby.


SKŁADNIKI
*700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
*1 puszka kukurydzy wraz z zalewą
*10 dag serka mascarpone
*8 plastrów wędzonego boczku, specka, prosciutto itp.
*1 marchew, pokrojona w kostkę
*1 pietruszka, pokrojona w kostkę
*2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
*1 cebula, posiekana (nie musi być bardzo drobno)
*łyżka oliwy
*sól, pieprz
*słodka papryka, ostra papryka, kurkuma (mniej więcej płaskie pół łyżeczki każdej z przypraw - w zależności od upodobań smakowych)

PRZYGOTOWANIE:
Boczek lub inną wędlinę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Następnie lekko przecieramy patelnię i na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Możemy lekko doprawić warzywa solą i pieprzem. Smażymy ok. 5-7 minut i dodajemy kukurydzę z zalewą.

Warzywa zalewamy niewielką ilością wody, tak żeby były przykryte, i gotujemy przez 10-15 minut pod przykryciem, staramy się aby wody nie ubywało, czyli dolewamy jeśli zauważamy, że warzywa nie są zakryte wodą. W osobnym garnku podgrzewamy bulion i dodajemy przyprawy.

Ugotowane i lekko schłodzone warzywa miksujemy wraz z serkiem mascarpone. Krem z warzyw dodajemy do bulionu, delikatnie go mieszając. Chwilę podgrzewamy. Ja podałam zupę z kaszą jaglaną, udekorowaną podsmażonym speckiem. Można też jeść ją jako typowy krem, przegryzając np. podpieczoną bagietką lub świeżym pieczywem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min.
LICZBA PORCJI: 4-6

Popularne posty