czwartek, 4 września 2014

Kukurydzianka z chrupiącym boczkiem

Wyśmienita, barwna i bardzo sycąca zupa o lekko słodkawym posmaku. Można ją podawać na różne sposoby.


Składniki: 

4 szklanki wody + kostka drobiowa
1 puszka kukurydzy
10 dag serka mascarpone
8 plastrów wędzonego boczku
1 marchew
1 pietruszka
2 ziemniaki
1 cebula
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma 
[mniej więcej płaskie pół łyżeczki każdej z przypraw (choć wiadomo, że smak to kwestia gustu) - sól i pieprz na oko]


Przygotowanie:

Boczek pokroić w dużą kostkę lub plastry i podsmażyć na patelni bez tłuszczu - na nieprzywierającej patelni boczek powinien się ładnie wytopić, jeśli nie posiadamy takowej to podsmażyć z odrobinką smalcu. Boczek odłożyć na osobny talerz.

Na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę a następnie dodajemy obraną i drobno pokrojoną marchew pietruszkę oraz ziemniaki - możemy lekko doprawić warzywa solą i pieprzem. Smażymy ok 5-7 minut i dodajemy kukurydzę z zalewą.

Warzywa zalewamy niewielką ilością wody - tak żeby były przykryte i gotujemy ok 10-15 minut pod przykryciem, staramy się aby wody nie ubywało, czyli dolewamy jeśli zauważamy, że warzywa nie są zakryte wodą. W osobnym garnku gotujemy 4 szklanki wody i kostkę drobiową, do bulionu dodajemy przyprawy.

Ugotowane i lekko schłodzone warzywa miksujemy wraz z serkiem mascarpone. Krem z warzyw dodajemy do bulionu, delikatnie go mieszając. Boczek rozdzielamy na talerze i zalewamy go zupą.  Zupę można posypać szczypiorkiem, lub też suszoną natką pietruszki (jak na zdjęciu) oraz np. pokruszonymi nachosami. Jeśli zupy zostanie na kolejne dni to boczek po prostu dosmażamy.