niedziela, 7 września 2014

Purée kukurydziane z sosem pomidorowym

Tym prostym, wbrew pozorom, daniem można w kilka chwil przenieść się do słonecznego i pełnego egzotyki Meksyku. Atutem tej potrawy jest to, że można do jej konsumpcji użyć nachosów, zamiast tradycyjnego widelca i noża.


Składniki:

10 dag kaszy kukurydzianej
3 dag startego parmezanu
2 szklanki wody
1 łyżka oliwy
1 jajko
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany "Rama"
25 dag surowej szynki
4 krople sosu tabasco
1 mała słodka papryka
1 łyżka cukru
sól
pieprz czarny
oregano
szczypta estragonu

nachosy
liście oregano lub mięty
ćwiartka limonki

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w krążki paprykę (bez nasionek). Pomidory wymieszać z jogurtem. Kiedy mięso będzie przesmażone, dodać na patelnie pomidory z jogurtem. Gotować ok. 10 min. Dodać ketchup i tabasco.

Dodać przyprawy, jeśli chodzi o cukier należy dodać go tyle, by przełamać kwaśny smak pomidorów i zrównoważyć go solą. Gotować 10-15 minut aż mięso będzie miękkie.

Zagotować 2 szklanki osolonej wody i wsypać do niej (ciągle mieszając) kaszę. Gotować ją na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Zetrzeć do garnka parmezan i bić jedno jajko. Mieszać wciąż trzymając na małym ogniu. Przykryć i trzymać jeszcze przez minutę, żeby jajko się ścięło.

Ugotowaną kaszę przełożyć na talerze, polać wszystko sosem. Udekorować liśćmi, pokruszonymi nachosami - całe nachosy świetnie nadają się do jedzenia potrawy zamiast widelca.