czwartek, 4 września 2014

Racuchy z ryżem

Racuchy ryżowe - świetny pomysł na obiad dla małego niejadka. Dorosłym też na pewno zasmakują, a przy tym można je podawać na wiele sposobów. Można jeść je z ulubionymi dodatkami.


Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
3-4 łyżki cukru
2 jajka
150 g twarogu
0,5 torebki ugotowanego ryżu
olej


Przygotowanie:


Mąkę, cukier, mleko oraz jajka połączyć w misce - energicznie roztrzepując (nie jest to zbyt trudne - nie trzeba używać blendera). Powinno wyjść takie ciasto, jak na naleśniki.

W osobnym naczyniu rozgnieść twaróg wraz z ugotowanym (bez soli!) ryżem. Grudki mogą zostać, głównie chodzi o to by połączyć twaróg z ryżem. Uzyskaną masę połączyć z ciastem - tu również chodzi o wymieszanie, a nie uzyskanie jednolitej masy.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Racuchy mają świetny słodko-kwaśny smak (kwaśny dzięki roztopionemu twarogowi). Można je podawać na ciepło lub na zimno. Smakują świetnie posypane cukrem pudrem, polane roztopioną czekoladą, posmarowane nutellą czy konfiturami oraz z dodatkiem bitej śmietany lub świeżych owoców.