wtorek, 9 września 2014

Tarta szpinakowa na cieście twarogowym

Wędzony boczek sprawia, że smak tarty nabiera intensywności, jednak można ją spokojnie przyrządzić bez niego. W przypadku tej tarty kluczem jest jednak ciasto twarogowe, które z powodzeniem może być wykorzystane także jako spód do pizzy.



Składniki:

Ciasto:
150 g chudego twarogu
150 g margaryny
150 g mąki tortowej
1 jajko
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli

Farsz:
pół opakowania mrożonego szpinaku
8 plastrów wędzonego boczku
łyżka masła
pół opakowania sera feta
1/2 szklanki śmietany "Rama"
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 duży pomidor malinowy
kolendra
sól
pieprz czarny

(dwie garście suchej fasoli, bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania)

Przygotowanie:

Z podanych składników należy ugnieść ciasto. Trzeba wyrabiać je dość intensywnie, aby ciasto wyszło jędrne. Kiedy przestanie się lepić do dłoni będzie gotowe. Ciasto należy owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na placek. Ciastem wylepić tartownicę (jeśli nie mamy sylikonowej formy to tartownicę należy nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą). Na środek należy wysypać sporą ilość ziaren fasoli, która "powstrzyma" ciasto przed wyrośnięciem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor.

W czasie, gdy ciasto się podpieka na roztopionym maśle zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Następnie dodać na patelnie szpinak i odparować z nadmiaru wody. Doprawić całość solą, kolendrą i pieprzem. Dodać pokrojone lub porwane na drobne 4 plastry boczku.

Tartę wyjąć z piekarnika i nałożyć na nią masę szpinakową. Pozostałe 4 plastry boczku przekroić na pół. Wokół brzegów tarty ułożyć plastry pomidorów. Na każdym pomidorze kłaść jeden plasterek boczku. Posypać całość pokruszonym serem feta.

Jajka zmiksować ze śmietaną - doprawić. Wylać delikatnie na farsz. Zapiekać tartę w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Najlepiej jednak podglądać czy wierzch zrobił się suchy. To, czy tarta jet gotowa można też sprawdzić wbijając w nią czubek noża - jeśli po wyjęciu będzie "suchy" znaczy, ze tarta jest gotowa.