piątek, 5 września 2014

Włoska z pesto

Wyśmienita zupa, której smak można regulować dodając odpowiednią dla siebie ilość pesto.


Składniki:

5 szklanek wody
1 kostka warzywna
1 cebula
3 średnie ziemniaki
3 garście drobnego makaronu
3 liście kapusty pekińskiej
8 plastrów szynki wędzonej
1 marchewka
1 szklanka mleka
pół słoiczka włoskiego pesto 
(intensywność smaku można regulować dodając mniej bądź więcej pesto)
zioła prowansalskie
sól
pieprz ziołowy
1 łyżka masła
natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, marchew pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, wędlinę pokroić w kostkę.

Wodę wlać do garnka, wrzucić kostkę i zagotować. Dodać kapustę i podgotować. Cebulę, wędlinę, marchew i ziemniaki podsmażać na maśle na patelni przez ok. 5-6 minut.

Zawartość patelni dodać do garnka z bulionem. Gotować przez 10 minut. Dodać przyprawy i mleko. Wciąż gotując (na wolnym ogniu) dodać pesto i wymieszać.

Na talerze wykładać makaron i zalać go zupą. Udekorować natką pietruszki. Podawać opcjonalnie z chrupką lub podpieczoną bagietką.