poniedziałek, 1 września 2014

Zapiekane pory

Niepozorne, za to bardzo sycące danie. Nie myślałam, że tak mnie zachwyci. Idealne na przyjęcia :)

Składniki:

6 białych (lub lekko zielonych) części pora (każda ok. 10cm)
6 dużych plastrów gotowanej szynki
6 plastrów sera żółtego
łyżka masła
sól
6 gałązek natki pietruszki
12 pomidorków koktajlowych
5 dag koziego sera pokrojonego w grubą kostkę (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pory umyć i obrać, jeśli wierzchnia warstwa jest brzydka. Z każdego pora odkroić po 2 cienkie plastry. Pory włożyć do garnka zalać gorącą wodą i lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i zagotować ok. 3min. Odcedzić.

Zblanszowane pory ułożyć na desce i przestudzić. Rozłożyć plastry szynki, na środku każdego ułożyć plaster sera i zawinąć w nie pory, tak by utworzyły roladki.

Żaroodporne naczynie nasmarować odrobinką masła (lub oliwą). Ułożyć roladki, każdą posypać kozim serem i pozostałymi plasterkami porów. Na wierzchu ułożyć wiórki schłodzonego masła.

Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.

Gorące pory rozkładać na talerze, dekorować natką pietruszki, podawać z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół.

Na zdjęciu widoczna jest kromka chleba, ale okazuje się, że zapiekane pory smakują lepiej z gotowanymi ziemniakami lub też łódeczkami ziemniaczanymi z piekarnika.