niedziela, 12 października 2014

Chłopska micha

Danie jest rewelacyjną alternatywą dla fasolki po bretońsku. Smakuje bardzo podobnie, ale nie ma w niej nawet jednego ziarna fasoli, dlatego też można spróbować karmić tym dzieci, które fasolki po bretońsku jeść nie chcą.




Składniki:

3-4 ziemniaki
30 dag kiełbasy np. śląska
2 cebule
puszka krojonych pomidorów
1 szklanka wody
1 kostka rosołowa (wieprzowa/wołowa)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka estragonu
1 łyżka masła
sól
pieprz

Przygotowanie:


Kiełbasę pokroić w pół talarki. Cebulę obrać i pokroić na talarki. Masło stopić na patelni i zeszklić na nim cebulę. Dorzucić kiełbasę i podsmażać. Następnie posypać wszystko słodką papryką. Przełożyć zawartość patelni do garnka. Zalać szklanką wody i dorzucić kostkę rosołową. Zagotować.

Ziemniaki obrać i pokroić w sporą kostkę. Dodać do garnka. Gotować całość pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodać pomidory i wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić jeszcze około 5 minut. Na końcu dodać estragon, wymieszać i zgasić ogień. Po minucie danie jest gotowe do jedzenia.