poniedziałek, 13 października 2014

Kaczka pieczona w winie i miodzie

Kacze mięso w porównaniu z mięsem innego drobiu jest tłuste, nie znaczy to jednak, że nie powinno się go jeść. Odpowiednio przyrządzone stanowi wyśmienitą propozycję na niedzielny obiad lub wykwitną kolację, którą chcielibyśmy oczarować gości.




Składniki:

1 kaczka
1/2 szklanki płynnego miodu lipowego
1 i 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki soli kamiennej
1 i 1/2 łyżki mielonego pieprzu
1 łyżka tymianku
1/2 łyżki kminku
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:


Kaczkę rozporcjować i natrzeć solą. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać przyprawami, zalać miodem i winem oraz wodą. Wstawić do lodówki na noc aby mięso skruszało.

Następnego dnia wyjąć naczynie z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wsadzić naczynie z kaczką do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zredukować temperaturę do ok. 170 stopni C i przykryć mięso wierzchem naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 2 godziny - od czasu do czasu podlewając wodą i winem. Na 20 minut przed końcem pieczenia  zdjąć pokrywkę aby mięso się lekko spiekło.

Podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.