niedziela, 5 października 2014

Kawarma

Kawarma, czyli wieprzowina duszona w porach to bardzo proste i wyraziste w smaku danie bułgarskie. Po mimo niewielkiej ilości składników jest bardzo sycące. Świetnie zastąpi tradycyjnego kotleta schabowego, czy też inne serwowane na niedzielny obiad danie.



Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej
2 duże pory
1 cebula
3 marchwie
1/2 szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 zielonej ostrej papryczki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 liście laurowe
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 gałązki mięty lub natki pietruszki
sól
olej roślinny/oliwa do smażenia

Przygotowanie:


Z wina, koncentratu pomidorowego, słodkiej papryki i pieprzu przyrządzić marynatę. Pokrojone w kostkę mięso podsmażyć na patelni, a chwilę później dorzucić do mięsa pokrojone w talarki marchwie. Po kilku minutach smażenia zawartość patelni przełożyć do miski z marynatą i odstawić na godzinę.

Pory pokroić w talarki, podsmażyć na tej samej oliwie/oleju co mięso. Po 5 minutach smażenia zalać pory 1/2 szklanki wody i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać mięso wraz z marynatą, pokrojoną w kostkę cebulę, wydrążoną z pestek całą połówkę papryczki, liście laurowe oraz sól do smaku - jeśli wyda nam się, że sosu jest zbyt mało, można zawartość podlać jeszcze odrobiną wody.

Kawarmę należy dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - ok 25-30 minut - w połowie tego czasu należy wyjąć z patelni liście laurowe oraz papryczkę, którą można później udekorować talerze. Posypaną posiekaną miętą kawarmę podawać z ryżem (na zdjęciu czerwony), frytkami lub kaszą jęczmienną.