niedziela, 26 października 2014

Makaron z makiem i orzechami na słodko

Lekko spóźniony przepis z okazji Dnia Makaronu, który świętowaliśmy wczoraj. Makaron gości w wielu domach, podaje się go na wiele sposobów, ale zawsze smakuje! Niedługo zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a poniższy pochodzący z Węgier przepis sprawdzi się znakomicie na naszych stołach i smakowo idealnie wkomponuje się w tradycję tych świąt.


Składniki:

25 dag makaronu wstążki
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki masła

Przygotowanie:

Makaron ugotować w wodzie z odrobiną soli. W tym czasie przesiać przez sitko cukier puder i wymieszać go z makiem i orzechami włoskimi. Ugotowany makaron przelać na sito i odsączyć, a następnie wrzucić z powrotem do garnka i wymieszać ze słodką mieszanką. Roztopić masło. Makaron wyłożyć na talerze i polać masłem.