czwartek, 23 października 2014

Zupa czosnkowa

Czosnkowa zupa ma specyficzny smak - uprzedzam, 
że nie każdy się w niej rozsmakuje. 
Jest natomiast bardzo zdrowa i rozgrzewa! 
Przepis w sam raz na zbliżające się miesiące.



Składniki:

1 litr rosołu drobiowego 
(może być z kostki, choć polecam ugotowanie samemu 

6-8 ząbków czosnku
3 ziemniaki
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
szczypta mielonego kminku
szczypta pieprzu
5 dag parmezanu
sól do smaku

Przygotowanie:


Wywar ugotować według własnego przepisu.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującego się wywaru (bez mięsa). Dodać ziemniaki, kminek, pieprz i sól oraz podzielone na cząstki mięso z obranych kości.

Gotować 10 minut, a następnie dodać majeranek oraz czosnek i gotować kolejne kilka minut., aż ziemniaki będą miękkie. Przed wlaniem zupy do talerzy położyć na dnie tarty parmezan lub szynkę pokrojoną w cienkie plasterki.