niedziela, 23 listopada 2014

Chrupki makaron z indykiem i pędami bambusa

Jak dziwnie to zabrzmi, chrupki makaron jest suchym daniem. Nie ma w nim gęstego sosu, który otula wszystkie składniki. Dlatego warto jest je serwować z dodatkami w postaci sałatki lub ogórka z przyprawami. Nie zmienia to jednak faktu, że ta chińska potrawa jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.



Składniki:
25 dag 4-jajecznego makaronu
35 dag filetu z indyka
1/2 słoiczka odsączonych pędów bambusa
garść kiełków fasoli mung
5-6 średniej wielkości pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
2 łyżki jasnego sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego
olej do smażenia
sól

Przygotowanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odcedzić. Wrzucić na patelnie z odrobiną oleju i podsmażyć przez ok 5 minut, aby odparować wilgoć, następnie przełożyć makaron do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.

W czasie kiedy makaron jest w piekarniku, należy pokroić indyka w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i zesmażyć indyka, lekko posolić. Dodać pędy bambusa, kiełki fasoli i pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno posiekaną cebulkę. Smażyć całość około 5 minut.

Mąkę kukurydzianą rozmieszać z wodą i sosem sojowym. Wlać na patelnie i wymieszać. Dodać makaron z piekarnika i skropić całość olejem sezamowym. Rozłożyć na talerzach i dekorować świeżą kolendrą.