czwartek, 20 listopada 2014

Drób i schab w sosie imbirowym

To bardzo mięsne danie pochodzi z Madagaskaru. Imbir jest świetnym dodatkiem, a tu stanowi bazę smakową potrawy i okazuje się, że w tej roli sprawdza się tak samo znakomicie. Mięso w sosie imbirowym jest mało wymagającym daniem, które przygotowuje się szybko, a które jeszcze szybciej znika z talerzy.


Składniki:
40 dag filetu z indyka
50 dag schabu bez kości
1 cebula
2 ząbki czosnku
korzeń imbiru ok. 5 cm długości lub po prostu spory kawałek*
kostka rosołowa warzywna
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych (3 do gotowania, 1 do dekoracji)
10 dag makaronu instant
3/4 szklanki wody
pieprz
szczypta estragonu

*naprawdę trzeba się postarać, żeby przesadzić z jego ilością

Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę, czosnek oraz imbir obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek i imbir na cieniutke paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i imbir - chwilę podsmażyć, a następnie dodać 3 płaskie łyżki orzechów. Wszystko wymieszać i dodać mięso, które należy zrumienić.

Kiedy mięso będzie już podsmażone, należy zalać je wodą oraz dodać kostkę rosołową. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15-20 minut - pilnując by cały czas na patelni znajdowała się woda. Przyprawić i dodać makaron - wymieszać. Poddusić pod przykryciem przez 3 minuty - zamieszać i znów poddusić kolejne 3 minuty. Jeśli zajdzie taka potrzeba można przyprawić solą. Gorące danie wykładać na talerze lub miseczki, dekorować orzechami i suszonym estragonem.

Oczywiście można to danie przyrządzić tylko z jednego rodzaju mięsa, może być to więc wieprzowina, kurczak lub indyk :)