niedziela, 9 listopada 2014

Goujon serowe z pikantną sałatką

Zwyczajne serowe paluszki (goujon) w panierce nabierają wyrazistości i pikantnego smaku dzięki wyjątkowej sałatce z ogórka. Całość smakuje wybornie i z pewnością zasmakuje tak dorosłym, jak i wybrednym maluchom. Wszak kto nie lubi sera?

Składniki:
40 dag sera ementaler
1/3 szklanki pszennej mąki
1 ubite jajko
1/2 szklanki bułki tartej
olej
Sałatka:
1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
szczypta suszonych płatków chilli
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
szczypta pieprzu czarnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 ogórek zielony
garść szczypiorku
sól

Przygotowanie:

Ser żółty pokroić w w grube paski. Następnie do jednej miski wsypać mąkę, do drugiej bułkę a w trzeciej roztrzepać jajko (aby było puszyste). Obtoczyć paluszki serowe w mące, jajku, bułce a następnie zrumienić je z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju (olej musi zakrywać całą powierzchnię dna patelni). Należy uważać aby ser zbyt mocno nie wypłynął. Po usmażeniu goujon należy wyjąć je na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Sałatkę przygotować mieszając w misce wszystkie składniki.

Goujon najlepiej podawać z ryżem.