poniedziałek, 24 listopada 2014

Muffiny Welsh-Rarebit

Nigella Lawson po raz kolejny zainspirowała mnie do wyjątkowo aromatycznego i smakowitego rozpoczęcia niedzieli. Poniżej przedstawiam jej przepis na przepyszne i delikatne słone muffinki oraz moje wariacje na jego temat. Będziecie mogli wybrać sami, którą wersję wolicie a może nawet dodacie jakiś swój składnik?


Składniki na 12 muffinek:
225 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/2 szklanki)
50 g mąki żytniej (ok. 1/3 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej musztardy
125 g startego sera np. cheddar (ja wymieszałam cheddar i twardy ser kozi)
150 ml jogurtu naturalnego, gęstego greckiego
6 łyżek oleju roślinnego
125 ml mleka (szklanka)
1 jajko
2 łyżki sosu Worcestershire (Worcester)*

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przesiać do dużej miski obie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, musztardę oraz starty ser. W drugim naczyniu wymieszać mleko, jogurt, olej, jajko, sos (nie muszą być wymieszane idealnie, po prostu rozbełtane). Mokre składniki należy dodać do suchych składników. Delikatnie wymieszać je widelcem, tak by nie było zbyt wielu dużych, widocznych grudek. Nie należy się jednak męczyć przy tym zbyt mocno, gdyż najlepsze muffinki są wtedy, kiedy ciasto jest tylko z grubsza wymieszane. Samo ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.

Foremki na muffiny należy wypełnić do 3/4 wysokości. Wstawić całość do piekarnika i zmniejszyć grzanie na ok 160 stopni C. Piec około 15-20 minut. Aby sprawdzić czy muffinki są gotowe należy wbić w jedną z nich patyczek lub nóż - są upieczone jeśli nóż lub to czego użyjecie będzie suche.


Na 5 minut przed wyjęciem muffinek z piekarnika można je posypać startym serem. Przed podaniem powinny nieco ostygnąć. Muffinki smakują wyśmienicie ze smażonymi kiełbaskami.

*Do tych muffinek można także dodać zupełnie inny w smaku sos sojowy - jestem przekonana, że również wyjdą wyśmienite.