poniedziałek, 10 listopada 2014

Naleśniki z chrupiącą szynką na słodko

To zaskakujące w smaku śniadanie idealnie nadaje się do przygotowania w dni, kiedy mamy więcej czasu na buszowanie w kuchni. Żywiczna słodycz syropu klonowego świetnie komponuje się ze słonymi i chrupkimi "waflami" z usmażonej szynki szwarcwaldzkiej lub też bekonu/pancetty. Dodatek nitek chilli sprawia, że takie śniadanie staje się bardziej wyrafinowane.

SKŁADNIKI:
*2 czubate łyżki masła
*250-300 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżeczki brązowego cukru
*szczypta soli
*300 ml mleka
*1 jajko +2 żółtka
*piana ubita z dwóch białek

DODATKI:
*10 plastrów pancetty/szynki - ważne jest aby plastry były cieniutkie
*syrop klonowy
*masło do smażenia pancakes
*olej roślinny do podsmażenia mięsa
*szczypta nitek chilli

PRZYGOTOWANIE:
W rondlu rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Następnie dodać mleko, lekko przestudzone masło oraz jajko i żółtka. Wszystko dokładnie i wymieszać. Na koniec dodać delikatnie pianę.


Patelnie wysmarować odrobiną masła i wylewać na patelnie ciasto (najlepiej jest używać specjalnej małej patelni do pancakes lub naleśników). Aby naleśniki nie stygły możemy przekładać je do żaroodpornego naczynia i wkładać do nagrzanego (ale wyłączonego) piekarnika. Po usmażeniu odpowiedniej ilości naleśników, należy umyć patelnię i rozgrzać na niej odrobinę oleju. Pokroić w paski plasterki mięsa i podsmażyć je na chrupko na patelni. Można je następnie wyjąć na papierowe ręczniki i lekko odsączyć lub też wstawić na kilka chwil do nagrzanego piekarnika.

Talerze należy skropić syropem klonowym, następnie wyłożyć poskładane naleśniki. Na wierzch poukładać chrupiące plastry, wszystko polać syropem i udekorować porwanymi nitkami chilli.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25min
LICZBA PORCJI: ok. 10 naleśników o średnicy 8-10cm.