czwartek, 13 listopada 2014

Potrawka z tofu

Potrawka z tofu jest bardzo ciekawym daniem. Dla miłośników tego specyficznego sera będzie ono wyśmienitą alternatywą na obiad. Można je także wykorzystać jako farsz do kanapki na ciepło.



Składniki:
30 dag naturalnego tofu
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
i pęczek dymki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka sherry
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki pasty miso
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
szczypta soli
olej sezamowy


Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę i zalać jasnym sosem sojowym. Odstawić. Szczypiorek dymki pokroić na półcentymetrowe kawałki. Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulkę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać pastę miso oraz mięso. Wymieszać. Smażyć, aż się zetnie. Wlać sherry, odrobinę oleju sezamowego i 1/3 szklanki wody. Całość zagotować i poddusić ok. 10 minut.

Na patelnię dodać przyprawy, ciemny sos sojowy i miód. Wymieszać i dodać tofu wraz z dymką. Przez 5 minut dusić całość a następnie delikatnie wymieszać. Łyżkę mąki rozrobić w łyżce wody i wlać na patelnię. Zagotować (ok. 3 min). Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę wody.


Smak potrawki powinien mieścić się gdzieś między słodkim a kwaśnym. Na zdjęciach tofu jest pokrojone w grubą kostkę, jednak całość smakuje lepiej kiedy tofu jest drobne. Potrawkę można podawać z ryżem lub wraz z sałatą zastosować ją jako farsz do ciepłej kanapki.