wtorek, 9 grudnia 2014

Makaronowo-warzywny twist

Jak dotąd jest to jeden z najprostszych przepisów na tym blogu. Kluczem idealnego twista jest dobrze wyważona masa śmietanowo-jajeczna, która sprawia, że zapiekanka nie rozpada się podczas krojenia. Każdy może skomponować własnego twista - oto jeden ze sposobów.


Składniki:
30 dag makaronu świderki
40 dag szpinaku baby
2 ząbki czosnku
pół słoika mieszanki warzywnej (groszek-marchewka)
mała puszka kukurydzy
15 dag szynki w plastrach
3 jajka
1 szklanka (do herbaty) śmietany Rama do gotowania
15 dag żółtego sera
sól
pieprz
zioła dalmatyńskie
czosnek kolorowy

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni po czym dodać do niego szpinak w całości. Szynkę pokroić w dość spore kawałki. Dodać na patelnię i smażyć ok.3 minuty. Dodać odcedzone warzywa i przyprawy. Podsmażać ok. 7 minut. Dodać makaron i wymieszać. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić piekarnik aby nagrzał się do 180 stopni C.


Do miseczki wbić jajka i wlać śmietanę. Całość wybełtać aby się wymieszało - odrobinę posolić. Zalać równomiernie zapiekankę masą jajeczno-śmietanową. Całość posypać z wierzchu startym serem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.


Doskonale smakuje również na zimno.
Należy uważać aby nie przypalić czosnku, gdyż stanie się gorzki.