sobota, 27 grudnia 2014

Migdałowe kurczę

Proste i szybkie danie, które nie zawiera wielu składników. Idealne do przygotowania w parę chwil, kiedy mamy niespodziewanych gości lub nie mamy czasu na gotowanie. Może nie jest zbyt wyszukane ale doskonale sprawdza się jako potrawa wybrana na pierwsze kuchenne eksperymenty.


Składniki:
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1 duża cebula
2 piersi kurczaka (pojedyncze lub 1 podwójna)
1 łyżka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Na suchej głębokiej patelni lub w woku uprażyć płatki migdałowe aż się lekko zrumienią. Pokrojoną w półtalarki cebulę dodać do patelni i skropić całość łyżką oleju. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kurczaka.



Całość posypać przyprawą, wymieszać i polać sosem sojowym. Smażyć około 5 minut. Podawać z ryżem brązowym, czerwonym lub białym. Posypać natką pietruszki, kolendrą lub szczypiorkiem.

Smacznego i do zobaczenia (przeczytania) w Nowym Roku! Oby był tak dobry, jak 2014 lub nawet lepszy! :):)