czwartek, 11 grudnia 2014

Risotto z suszonymi grzybami

Uwielbiam smak suszonych grzybów. To risotto ma właśnie taki aromat, a fantastycznym akcentem jest maślana nuta. Risotto może być serwowane, jako dodatek do mięsiwa czy owoców morza, ale może też być daniem głównym podawanym z chrupiącą bagietką.


Składniki:
40g suszonych borowików
woda z namaczania grzybów
20g masła
1 szalotka
200 g ryżu parboiled
sól
pieprz ziołowy

natka pietruszki

Przygotowanie:
Suszone grzyby opłukać na sitku, a następnie zalać wodą (ok 2 i pół szklanki) i odstawić na noc aby się namoczyły. Na drugi dzień wyłowić grzyby z wody (wody nie wylewać!) i pokroić je niedbale, czyli na spore kawałki. Szalotkę drobno posiekać.

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać grzyby i podsmażać wszystko przez 5 minut. Suchy ryż wsypać do grzybów i hartować ok. 2-3 minuty. Następnie wlać na patelnię wodę z namaczania grzybów. Całość przyprawić, wymieszać, zagotować i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i mieszać całość aby odparować resztkę płynu. Ryż powinien być suchy i sypki.


Danie można udekorować natką pietruszki i podawać ze świeżą bagietką.