czwartek, 30 października 2014

Pörkölt wieprzowy

Pörkölt to odmiana gulaszu, którego podstawę stanowią mięso, cebula i papryka w proszku. To właśnie te składniki podsmaża się w pierwszej kolejności. Następnie dodaje się kolejne elementy wchodzące w skład tego wyśmienitego i bardzo gęstego gulaszu.

Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej
2 cebule
2 papryki żółte
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
3 łyżki smalcu bez skwarek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 podłużna ostra papryczka lub 3-4 suszone papryczki piri-piri
sól

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na smalcu, wsypać słodką paprykę i wlać 1/4 szklankę wody, wymieszać. Odparować wodę, wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron.  Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso podlać odrobiną wody ok. 1/2 szklanki (aby nie przykrywała mięsa), dodać czosnek, ostrą paprykę (najlepiej przepołowioną - bez pestek) i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i dusić jeszcze 10 minut, aby woda odparowała.

Dodać pomidory i pokrojone w kostkę papryki. Dusić pod przykryciem kolejne 25 minut. Pod koniec gotowania dodać wino oraz sól i gotować jeszcze 5-10 minut bez przykrycia.

Podawać z ryżem/kaszą lub bardzo drobnym makaronem, kluseczkami. Aby mięso wieprzowe nie było twarde należy je podlewać ciepłą wodą.

środa, 29 października 2014

Zapiekanka z kiszonej kapusty po transylwańsku

Bardzo mięsny rumuński przepis. Zapiekanka smakuje podobnie jak bigos, jednak zawiera nieco inne składniki. Ryż i śmietana sprawiają, że potrawa ma ścisłą konsystencję i w zasadzie stanowi danie samo w sobie - nie wymagające dodatków.
Składniki:
50 dag chudego wieprzowego mięsa mielonego
35 dag kiszonej kapusty
1 torebka ryżu
1/2 szklanki śmietany Rama do gotowania
1 duża cebula
10 dag boczku wędzonego
1 kiełbasa np. śląska
3 łyżki smalcu
1 i 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę posiekać i gotować przez ok 12-15 minut w 1 i 1/2 szklanki wody ze szczyptą tymianku. Po ugotowaniu ostudzić i odsączyć. Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni (ponieważ boczek podczas smażenia zacznie się wytapiać na tłuszcz) i odstawić. Na drugiej patelni podsmażyć na smalcu pokrojoną w talarki cebulę, dodać mięso, słodką paprykę i 1/3 szklanki wody i gotować, aż odparuje. Na koniec dodać kiełbasę i boczek do mięsa i chwilę razem smażyć.
Kapustę przełożyć do dużej miski, lub zostawić ją w garnku, w którym była gotowana i dodać do niej zawartość patelni. Wszystko razem doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną smalcu i wyłożyć połowę masy mięsno-kapuścianej, polać ją połową śmietany i wyłożyć resztę masy, którą należy polać resztą śmietany. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min
LICZBA PORCJI: 4-5

niedziela, 26 października 2014

Makaron z makiem i orzechami na słodko

Lekko spóźniony przepis z okazji Dnia Makaronu, który świętowaliśmy wczoraj. Makaron gości w wielu domach, podaje się go na wiele sposobów, ale zawsze smakuje! Niedługo zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a poniższy pochodzący z Węgier przepis sprawdzi się znakomicie na naszych stołach i smakowo idealnie wkomponuje się w tradycję tych świąt.


Składniki:

25 dag makaronu wstążki
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki masła

Przygotowanie:

Makaron ugotować w wodzie z odrobiną soli. W tym czasie przesiać przez sitko cukier puder i wymieszać go z makiem i orzechami włoskimi. Ugotowany makaron przelać na sito i odsączyć, a następnie wrzucić z powrotem do garnka i wymieszać ze słodką mieszanką. Roztopić masło. Makaron wyłożyć na talerze i polać masłem.

czwartek, 23 października 2014

Zupa czosnkowa

Czosnkowa zupa ma specyficzny smak - uprzedzam, 
że nie każdy się w niej rozsmakuje. 
Jest natomiast bardzo zdrowa i rozgrzewa! 
Przepis w sam raz na zbliżające się miesiące.



Składniki:

1 litr rosołu drobiowego 
(może być z kostki, choć polecam ugotowanie samemu 

6-8 ząbków czosnku
3 ziemniaki
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
szczypta mielonego kminku
szczypta pieprzu
5 dag parmezanu
sól do smaku

Przygotowanie:


Wywar ugotować według własnego przepisu.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującego się wywaru (bez mięsa). Dodać ziemniaki, kminek, pieprz i sól oraz podzielone na cząstki mięso z obranych kości.

Gotować 10 minut, a następnie dodać majeranek oraz czosnek i gotować kolejne kilka minut., aż ziemniaki będą miękkie. Przed wlaniem zupy do talerzy położyć na dnie tarty parmezan lub szynkę pokrojoną w cienkie plasterki.

wtorek, 21 października 2014

Placki ziemniaczane na mleku

Placki ziemniaczane to popularna przekąska, którą zna prawie każdy. Przepis na placki na mleku przekazała mi mama i szczerze powiedziawszy nie pamiętam, abym spotkała kogokolwiek, kto wcześniej jadł je w takiej formie. Znam natomiast tych, którzy spróbowali i się zakochali :)



Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 jajka
4-5 kopiastych łyżek mąki pszennej
1 duża cebula
sól
pieprz
1/2 litra mleka

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub za pomocą malaksera. Następnie wbić jajka i wymieszać, dodać cebulę, mąkę oraz sól (ok. łyżki) i pieprz. Wszystko wymieszać łyżką. Patelnię rozgrzać i wykładać masę ziemniaczaną. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Oczywiście placki można jeść zaraz po usmażeniu, ale aby zjeść placki na mleku należy usmażone już placki odstawić do lodówki na noc (np. 10 sztuk).

Na drugi dzień na suchą i głęboką patelnię (stojącą na ogniu) wyłożyć pozostawione z dnia poprzedniego placki i zalać je mlekiem, tak by były przykryte. Całość posolić odrobinę, tak by mleko było lekko słone. Zagotować i przykryć patelnię. Raz na jakiś czas placki ze spodu wyjąć łyżką na wierzch. Całość gotować przez ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Mleko powinno zszarzeć i przejść smakiem placków, a te powinny zacząć się delikatnie rozpadać. Tak przygotowane placki wyłożyć na głębokie talerze i polać odrobiną mleka z patelni.

Oczywiście można je przygotować na mleku jak tylko ostygną, ale na drugi dzień są po prostu smaczniejsze.

niedziela, 19 października 2014

Spaghetti z suszonych grzybów

Kiedyś próbowałam podobnego sosu w ciekawej, marynistycznej restauracji. Kilka kolejnych eksperymentów dało taki oto efekt, którym dzielę się poniżej. Udało mi się zrobić przepyszny sos z suszonych grzybów, który można podać tak z mięsem, jak i bez.




Składniki:

1/3 opakowania makaronu spaghetti
4-5 garści suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
natka pietruszki/kolendra

Przygotowanie:

Grzyby zalać 3 szklankami letniej wody i moczyć przez noc. Następnego dnia wyłowić grzyby z wody (nie należy jej wylewać!) i pokroić je na mniejsze kawałki. Posiekać drobno cebulę i zrumienić ją na oleju. Następnie dodać posiekane grzyby i smażyć ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Wstawić makaron i ugotować go al dente.

Do zawartości patelni wlać wodę z moczenia grzybów i zagotować. Całość przyprawić i dusić pod przykryciem przez 20-30 minut aby grzyby zmiękły. Na koniec dodać na patelnię koncentrat i wymieszać. Odparować przez 5 minut na zwiększonym ogniu. Do zawartości patelni dodać ugotowany makaron i wymieszać, tak by sos oblepił cały makaron.

Rozkładać na talerze makaron z sosem i posypać posiekaną natką lub kolendrą.

Danie to można przygotować także z polędwicą wołową, którą powinno się podsmażyć na patelni wraz cebulą i następnie postępować, jak w przepisie.

środa, 15 października 2014

Zielona koza

Zielona koza to bardzo proste danie dla smakoszy makaronu. Drobniutkie kokardki świetnie komponują się z sosem szpinakowym, startym kozim serem i sezamem. Jest to lekka i świeża potrawa, która nawet w najbardziej pochmurny dzień przywiedzie na myśl wiosnę.


Składniki:

250 g drobnego makaronu
150 g twardego sera koziego
300 g szpinaku "baby"
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól
pieprz

odrobina ziarenek białego sezamu
cząstki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie posiekać szpinak, czosnek oraz cebulę i na patelni roztopić masło.

Na patelnię dodać cebulę i czosnek i lekko zrumienić. Następnie dodać szpinak. Wszystko smażyć na wolnym ogniu ok. 5-8 minut.

Po odcedzeniu makaronu należy dodać go na patelnię i wymieszać ze szpinakiem. Na końcu dodać starty kozi ser i doprawić całość do smaku. Wymieszać. Rozkładać makaron z sosem na talerze i dekorować kawałkami cytryny. Wszystko posypać białym sezamem. Jeśli ktoś chce może całość skropić odrobinką soku z cytryny.

Kapuśniak

Są takie zupy, na które każdy ma swój przepis. Jedną z nich jest kapuśniak. Pomimo tego, że z całą pewnością zwrócę się do swojej mamy o przepis na ten, którym zajadałam się mieszkając z rodzicami, to ten proponowany przeze mnie poniżej jest naprawdę dobry, choć nieco inny.




Składniki:

20 dag chudej kiełbasy np. śląska
3 łyżki smalcu ze skwarkami albo ok. 3 dag słoniny
2-3 duże ziemniaki
30 dag kapusty kiszonej
1 duża marchew
1/4 korzenia selera
1/2 cebuli
800 ml wody
sól
pieprz
1/3 łyżeczki kminku
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy

Przygotowanie:

Kapustę lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać 2 razy wodą za każdym razem odciskając) a sok pozostawić. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno.

Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Po 5 minutach dodać marchew, seler, ziemniaki i połowę cebuli. Smalec lub słoninę roztopić na patelni i dodać kiełbasę oraz cebulę - chwilę podsmażyć. Do wywaru dodać zawartość patelni i zagotować. Gotować powoli na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie (ok. 15 min.).

Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna można dolać do niej sok wyciśnięty z kapusty.

poniedziałek, 13 października 2014

Kaczka pieczona w winie i miodzie

Kacze mięso w porównaniu z mięsem innego drobiu jest tłuste, nie znaczy to jednak, że nie powinno się go jeść. Odpowiednio przyrządzone stanowi wyśmienitą propozycję na niedzielny obiad lub wykwitną kolację, którą chcielibyśmy oczarować gości.




Składniki:

1 kaczka
1/2 szklanki płynnego miodu lipowego
1 i 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki soli kamiennej
1 i 1/2 łyżki mielonego pieprzu
1 łyżka tymianku
1/2 łyżki kminku
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:


Kaczkę rozporcjować i natrzeć solą. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać przyprawami, zalać miodem i winem oraz wodą. Wstawić do lodówki na noc aby mięso skruszało.

Następnego dnia wyjąć naczynie z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wsadzić naczynie z kaczką do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zredukować temperaturę do ok. 170 stopni C i przykryć mięso wierzchem naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 2 godziny - od czasu do czasu podlewając wodą i winem. Na 20 minut przed końcem pieczenia  zdjąć pokrywkę aby mięso się lekko spiekło.

Podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

niedziela, 12 października 2014

Chłopska micha

Danie jest rewelacyjną alternatywą dla fasolki po bretońsku. Smakuje bardzo podobnie, ale nie ma w niej nawet jednego ziarna fasoli, dlatego też można spróbować karmić tym dzieci, które fasolki po bretońsku jeść nie chcą.




Składniki:

3-4 ziemniaki
30 dag kiełbasy np. śląska
2 cebule
puszka krojonych pomidorów
1 szklanka wody
1 kostka rosołowa (wieprzowa/wołowa)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka estragonu
1 łyżka masła
sól
pieprz

Przygotowanie:


Kiełbasę pokroić w pół talarki. Cebulę obrać i pokroić na talarki. Masło stopić na patelni i zeszklić na nim cebulę. Dorzucić kiełbasę i podsmażać. Następnie posypać wszystko słodką papryką. Przełożyć zawartość patelni do garnka. Zalać szklanką wody i dorzucić kostkę rosołową. Zagotować.

Ziemniaki obrać i pokroić w sporą kostkę. Dodać do garnka. Gotować całość pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodać pomidory i wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić jeszcze około 5 minut. Na końcu dodać estragon, wymieszać i zgasić ogień. Po minucie danie jest gotowe do jedzenia.

piątek, 10 października 2014

Ziemniaczane słońca

Ziemniaczane słońca to nic innego jak medaliony ziemniaczane, których smak wzbogacam serem parmezan. Są wyjątkowo puszyste i mają chrupiącą skorupkę. Mogą stanowić osobny posiłek lub  dodatek do mięs czy sosów. Szybkie, proste i przepyszne!

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*3 żółtka
*sól
*gałka muszkatołowa
*bułka tarta
*olej
*1/3 kostki masła do smażenia
*5 dag parmezanu lub sera żółtego startego na bardzo drobnych oczkach

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, pokroić na części i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odlaniu wody, należy posypać je 2 łyżeczkami gałki muszkatołowej i solą (jeśli jest taka potrzeba) i ugnieść. Odstawić, żeby troszkę ostygły.

Po 5 minutach zetrzeć lub wsypać już starty ser parmezan do ziemniaków i dodać żółtka. Wszystko razem ugnieść lub wymieszać. Bułkę tartą wsypać do głębokiego talerza. Z masy ziemniaczanej formować kule i spłaszczać je delikatnie. Następnie obtaczać je w bułce. Tępą krawędzią noża zrobić wzór w romby/kratkę/linie i smażyć z każdej strony na maśle na złoty kolor.

Danie można podawać z surówką z czerwonej kapusty, sosem mięsnym, grzybowym lub z czym tylko chcemy.
 
LICZBA PORCJI: ok 10 kotletów
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5 h (czas gotowania ziemniaków + studzenia)

niedziela, 5 października 2014

Kawarma

Kawarma, czyli wieprzowina duszona w porach to bardzo proste i wyraziste w smaku danie bułgarskie. Po mimo niewielkiej ilości składników jest bardzo sycące. Świetnie zastąpi tradycyjnego kotleta schabowego, czy też inne serwowane na niedzielny obiad danie.



Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej
2 duże pory
1 cebula
3 marchwie
1/2 szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 zielonej ostrej papryczki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 liście laurowe
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 gałązki mięty lub natki pietruszki
sól
olej roślinny/oliwa do smażenia

Przygotowanie:


Z wina, koncentratu pomidorowego, słodkiej papryki i pieprzu przyrządzić marynatę. Pokrojone w kostkę mięso podsmażyć na patelni, a chwilę później dorzucić do mięsa pokrojone w talarki marchwie. Po kilku minutach smażenia zawartość patelni przełożyć do miski z marynatą i odstawić na godzinę.

Pory pokroić w talarki, podsmażyć na tej samej oliwie/oleju co mięso. Po 5 minutach smażenia zalać pory 1/2 szklanki wody i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać mięso wraz z marynatą, pokrojoną w kostkę cebulę, wydrążoną z pestek całą połówkę papryczki, liście laurowe oraz sól do smaku - jeśli wyda nam się, że sosu jest zbyt mało, można zawartość podlać jeszcze odrobiną wody.

Kawarmę należy dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - ok 25-30 minut - w połowie tego czasu należy wyjąć z patelni liście laurowe oraz papryczkę, którą można później udekorować talerze. Posypaną posiekaną miętą kawarmę podawać z ryżem (na zdjęciu czerwony), frytkami lub kaszą jęczmienną.