sobota, 27 grudnia 2014

Migdałowe kurczę

Proste i szybkie danie, które nie zawiera wielu składników. Idealne do przygotowania w parę chwil, kiedy mamy niespodziewanych gości lub nie mamy czasu na gotowanie. Może nie jest zbyt wyszukane ale doskonale sprawdza się jako potrawa wybrana na pierwsze kuchenne eksperymenty.


Składniki:
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1 duża cebula
2 piersi kurczaka (pojedyncze lub 1 podwójna)
1 łyżka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Na suchej głębokiej patelni lub w woku uprażyć płatki migdałowe aż się lekko zrumienią. Pokrojoną w półtalarki cebulę dodać do patelni i skropić całość łyżką oleju. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kurczaka.



Całość posypać przyprawą, wymieszać i polać sosem sojowym. Smażyć około 5 minut. Podawać z ryżem brązowym, czerwonym lub białym. Posypać natką pietruszki, kolendrą lub szczypiorkiem.

Smacznego i do zobaczenia (przeczytania) w Nowym Roku! Oby był tak dobry, jak 2014 lub nawet lepszy! :):)

niedziela, 14 grudnia 2014

Kurczak w południowym stylu

Kolejna obiadowo-przystawkowa propozycja od Nigelli. Kurczak jest pyszny, chrupiący z wierzchu i miękki w środku! Tak przyrządzone mięso rozświetli każdy stół, piknikowi nada słonecznego charakteru i z pewnością rozkręci każde spotkanie towarzyskie. 
Smacznego!


Składniki:
6-8 pałek kurczaka ze skórką
1 litr tłustego mleka
125 g mąki
1 płaska łyżka pieprzu cayenne
1-2 jajka
sól
masło do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka przełożyć do dużego garnka, a następnie zalać mlekiem (tak by mięso było zakryte). Odstawić na noc do lodówki, aby mięso skruszało. Następnego dnia ugotować mięso w mleku, w którym było marynowane. Gotowanie powinno trwać około 20 minut (pod przykryciem - należy uważać aby mleko nie wykipiało). Następnie odcedzić mięso, posypać odrobiną soli i odłożyć do wystygnięcia.

Jajka ubić z odrobiną soli - najlepiej w głębokim naczyniu. Mąkę wymieszać z pieprzem cayenne także w głębokim naczyniu, by łatwio było obtaczać pałki. Kolejność obtaczania jest następująca: mąka, jajka, mąka. Następnie mięso odkładamy na 10 minut. Na patelni roztapiamy dużą ilość masła i smażymy pałki na złoto z każdej strony.

Dodatkiem ze zdjęcia jest sałatka z mieszanki sałat z pomidorem i ziołami dalmatyńskimi + solą, oliwą oraz grzankami z pszennego pieczywa.

czwartek, 11 grudnia 2014

Risotto z suszonymi grzybami

Uwielbiam smak suszonych grzybów. To risotto ma właśnie taki aromat, a fantastycznym akcentem jest maślana nuta. Risotto może być serwowane, jako dodatek do mięsiwa czy owoców morza, ale może też być daniem głównym podawanym z chrupiącą bagietką.


Składniki:
40g suszonych borowików
woda z namaczania grzybów
20g masła
1 szalotka
200 g ryżu parboiled
sól
pieprz ziołowy

natka pietruszki

Przygotowanie:
Suszone grzyby opłukać na sitku, a następnie zalać wodą (ok 2 i pół szklanki) i odstawić na noc aby się namoczyły. Na drugi dzień wyłowić grzyby z wody (wody nie wylewać!) i pokroić je niedbale, czyli na spore kawałki. Szalotkę drobno posiekać.

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać grzyby i podsmażać wszystko przez 5 minut. Suchy ryż wsypać do grzybów i hartować ok. 2-3 minuty. Następnie wlać na patelnię wodę z namaczania grzybów. Całość przyprawić, wymieszać, zagotować i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i mieszać całość aby odparować resztkę płynu. Ryż powinien być suchy i sypki.


Danie można udekorować natką pietruszki i podawać ze świeżą bagietką.

wtorek, 9 grudnia 2014

Makaronowo-warzywny twist

Jak dotąd jest to jeden z najprostszych przepisów na tym blogu. Kluczem idealnego twista jest dobrze wyważona masa śmietanowo-jajeczna, która sprawia, że zapiekanka nie rozpada się podczas krojenia. Każdy może skomponować własnego twista - oto jeden ze sposobów.


Składniki:
30 dag makaronu świderki
40 dag szpinaku baby
2 ząbki czosnku
pół słoika mieszanki warzywnej (groszek-marchewka)
mała puszka kukurydzy
15 dag szynki w plastrach
3 jajka
1 szklanka (do herbaty) śmietany Rama do gotowania
15 dag żółtego sera
sól
pieprz
zioła dalmatyńskie
czosnek kolorowy

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni po czym dodać do niego szpinak w całości. Szynkę pokroić w dość spore kawałki. Dodać na patelnię i smażyć ok.3 minuty. Dodać odcedzone warzywa i przyprawy. Podsmażać ok. 7 minut. Dodać makaron i wymieszać. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić piekarnik aby nagrzał się do 180 stopni C.


Do miseczki wbić jajka i wlać śmietanę. Całość wybełtać aby się wymieszało - odrobinę posolić. Zalać równomiernie zapiekankę masą jajeczno-śmietanową. Całość posypać z wierzchu startym serem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.


Doskonale smakuje również na zimno.
Należy uważać aby nie przypalić czosnku, gdyż stanie się gorzki.

piątek, 5 grudnia 2014

Soba z warzywami

Zaskakująco sycące bezmięsne danie, które zauroczy w równym stopniu mięsożerców i roślinożerców. Subtelne ale orientalne, świetnie komponuje się z rybami np. z łososiem. Dodatek słodkich papryczek nadaje mu łagodny smak, a kolory wprawiają w wesoły nastrój :)


Składniki:
30 dag makaronu soba
4 szklanki wody + 1 kostka rosołowa drobiowa*
1 słodka papryka żółta
1 słodka papryka pomarańczowa
1/2 czerwonej papryki
2 szalotki
2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
3 łyżki sosu sojowego
olej sezamowy
olej z pestek winogron
odrobina ziarenek sezamu

Przygotowanie:
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Szalotki przekroić na pół wzdłuż a następnie również pokroić w cienkie paski (wzdłuż). Szczypiorek pokroić na 2 centymetrowe kawałki a cebulki na ćwiartki. Wszystko razem podsmażyć na rozgrzanym oleju z pestek winogron (może być inny roślinny). Następnie dusić na wolnym ogniu.


W tym czasie zagotować wodę z kostką rosołową, a następnie ugotować w niej makaron - ok. 4 minuty. Trzema łyżkami bulionu podlać warzywa na patelni. Następnie odcedzić makaron i dodać go na patelnię. Całość podsmażyć na średnim ogniu. Po 2 minutach podlać wszystko sosem sojowym i na chwilę przykryć patelnię pokrywką. Po 2 minutach danie jest gotowe.

Po wyłożeniu porcji na talerze skropić danie kilkoma kroplami oleju sezamowego i udekorować ziarenkami sezamu.

*Oczywiście makaron można ugotować także w samej wodzie z odrobiną soli.