wtorek, 6 stycznia 2015

Kurczak z chorizo i cannellini


Witajcie w Nowym Roku! Na pewno macie już dość jedzenia po odejściu od świątecznego stołu, a jeśli nawet nie jedzenia samego w sobie to zapewne smaku tradycyjnych potraw. Na to drugie na szczęście mam radę! 2015 rok chciałabym zacząć dość ostro, gdyż oto prezentuję kurczaka z chorizo i fasolką cannellini, czyli wszystkie składniki obiadu na jednym talerzu. Przepis pochodzi z książki Nigella gryzie! ale został przeze mnie zmodyfikowany.


Składniki:
2 szklanki wody + kostka rosołowa
2 pojedyncze piersi kurczaka
125g jarmużu
olej lub oliwa do smażenia
100-200g chorizo*
2 puszki fasolki cannellini (odcedzonej)
1 łyżeczka sproszkowanej hiszpańskiej wędzonej papryki**

*może być też pikantne salami
**można użyć zwykłej słodkiej lub ostrej papryki

Przygotowanie

Piersi kurczaka pokroić w sporą kostkę. W rondelku doprowadzić do wrzenia wywar z wody i kostki rosołowej. Dodać do rondelka mięso i gotować przez ok 7 minut. Następnie wyłowić kurczaka z wywaru i odłożyć na talerzyk. W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i gotować w niej przez 5 minut jarmuż. Następnie odcedzić zieleninę i pokroić lub porwać ją na kawałki. Pokroić też w kostkę chorizo.


Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i dodać chorizo wraz z fasolką - smażyć ok. 6-8 minut podlewając z 2-3 razy łyżką wywaru kurczaka.
 
Na talerzu ułożyć chorizo z fasolką, przykryć jarmużem i kurczakiem a na końcu obsypać papryką. Teraz możecie nacieszyć oczy wspaniałym widokiem a podniebienie smakiem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 35min.
LICZBA PORCJI: 2-3