sobota, 7 lutego 2015

Penne w pomidorowym chili

Wiele razy pisałam już na tym blogu, że to czy tamto danie przygotowuje się bardzo szybko, tak więc dziś napiszę nieco inaczej. Otóż, penne z sosem chili przygotujecie wtedy, kiedy niespodziewani goście już siedzą przy stole i sączą sok, napój, drinka lub herbatę. Gotowanie zajmuje bowiem tyle czasu, ile ugotowanie makaronu.


SKŁADNIKI:
250 g makaronu penne
3 obrane ząbki czosnku
1 suszona papryczka chili (lub 1 pełna łyżeczka płatków chili)
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 puszka krojonych pomidorów
1 i 1/2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
2 słodkie papryki pokrojone w krążki
10 dag orzeszków piniowych
sól
pieprz
10 liści mięty

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i dodać czosnek wraz z papryczkami i suszoną papryką chili. Smażyć całość na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wstawić wodę do ugotowania makaronu. Kiedy zacznie wrzeć, dodać makaron i zminimalizować ogień. Gotować do momentu aż stanie się al dente. Na patelnię dodać pomidory. Zagotować.


Do gotującego się sosu dodać sos słodko-kwaśny oraz wędzoną paprykę i 6 posiekanych liści mięty. Przyprawić solą i pieprzem, dodać orzeszki piniowe. Kiedy makaron się ugotuje, odcedzić go a następnie dodać na patelnię. Całość wymieszać. Na talerzach dekorować posiekaną resztą liści mięty.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 10-15 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3