poniedziałek, 23 lutego 2015

Soczewica po indyjsku

Przepyszne wegańskie danie, które oczywiście może także stanowić dodatek do tego co mięsożercy kochają na talerzu najbardziej. Tak czy siak, w moim domu jedliśmy taką soczewicę ze świeżym, chrupiącym pieczywem i każdy był zadowolony. Danie jest sycące, odrobinę palące i delikatnie słodkie. Genialna aromatyczna micha!


SKŁADNIKI:
2 łyżki masła roślinnego
1 duża cebula posiekana w kostkę
1 mała zielona ostra papryczka
200 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów w zalewie
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 płaska łyżka kurkumy
80 - 100 g ugotowanego w lekko osolonej wodzie ryżu
4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w sporej wielkości kostkę i ugotowane w wodzie z odrobiną soli
cukier (ok. 1 łyżeczki)
sól
sok z cytryny (ok. 3 łyżki)
mięta lub zielona pietruszka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
W sporym garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i lekko ją zeszklić na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i zalać ją 2 szklankami wody. Odrobinę posolić i dusić na wolnym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn. W drugim garnku zagotować pomidory, dodać posiekaną drobno papryczkę oraz kurkumę, czosnek, sól, sok z cytryny i cukier - wymieszać i trzymać pod przykryciem na najmniejszym ogniu.

Kiedy soczewica będzie już ugotowana (ok. 10 min) należy ją wymieszać a następnie dodać do pomidorów i za pomocą drewnianej dużej łyżki lekko pougniatać. Dodać ugotowany wcześniej ryż i lekko odparować płyn. Aby wyciągnąć smak można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny bądź cukru - według uznania.

Przełożyć danie do szerokich miseczek, nałożyć na wierzch ziemniaki i posypać posiekaną pietruszką bądź miętą. Można podawać z kromkami świeżego chleba pszennego lub jako dodatek do mięs.

LICZBA PORCJI (OK.): 4
CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min