sobota, 7 marca 2015

Cytrynowe szaleństwo z pikantną kruszonką

Pierwotnie danie to miało być dodatkiem do mięsa. Po przygotowaniu okazało się, że smakuje tak świetnie, że aby się nasycić, nic więcej nie było do niego potrzebne. Kompozycja może być dowolna np. brukselka, bataty, marchew, dobrze jednak, by wszystkie wybrane warzywa miały podobny czas gotowania. Wtedy danie pozostanie tak proste, jak w tym przypadku.


SKŁADNIKI:
1/2 kg brukselki (im mniejsza tym lepsza)
4 duże ziemniaki
1/3 szklanki bułki tartej (w zależności od upodobań)
skórka skrojona z 1/2 cytryny
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
2 małe pokruszone suszone papryczki piri piri (lub inne ostre)
2 łyżki oliwy/oleju lub masła

PRZYGOTOWANIE:
Brukselkę oczyścić, jeśli jest duża przekroić na pół. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Warzywa wraz z cytrynową skórką ugotować (ale nie rozgotować) w posolonej wodzie (ok. 10 min). Brukselkę dobrze jest gotować bez przykrycia, dlatego w tym przypadku, kiedy gotujemy wszystko razem należy zrezygnować z pokrywki. Całość należy odcedzić (cytrynową skórkę wyrzucić). W misce wymieszać bułkę z przyprawami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dołożyć bułkę tartą i smażyć, ale nie przypalić. Po chwili dołożyć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, w zależności od upodobań. Ja wolę suche "dania" tego typu.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3