niedziela, 8 marca 2015

Spaghetti bez sosu

Spaghetti z sosem bolognese (takim zwykłym, bez odwoływania się do włoskiej tradycji) jest chyba najmniej wymagającym sposobem przygotowania tego typu makaronu, jednak dziś okazało się, że można go przygotować jeszcze szybciej. 
Spaghetti bez sosu smakuje doskonale, 
wygląda apetycznie i zadowoli 
nawet największego łokomczucha. 
Buon appettito!

 
SKŁADNIKI:
6 parówek drobiowych
400 g makaronu spaghetti
250 g pomidorków koktajlowych
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
żółty ser do posypania
sól
kilka świeżych liści bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić (zostawić pół szklanki wody z gotowania). Parówki pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pół talarki, a czosnek w paski. Warzywa zeszklić na odrobinie oleju. Dodać parówki i suszoną bazylię. Smażyć przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Pomidorki umyć, przekroić na pół i dodać na patelnię. Po 3 minutach smażenia, dodać połowę odlanej z gotowania wody. Smażyć kolejne 4 minuty na wolnym ogniu. Dodać makaron. Wymieszać. Dodać resztę wody z gotowania. Wymieszać raz jeszcze i przełożyć na talerze. Posypać serem i dekorować listkami bazylii.


Wbrew pozorom nie jest to suche danie, gdyż cebula, pomidory i woda z gotowania sprawiają, że makaron staje się lepki.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4