wtorek, 14 kwietnia 2015

Penne z boczkiem w śmietanie z szafranem

Zadziwiająco smaczne włoskie danie, do którego możemy wykorzystać nie tylko wędzony boczek, ale także nieco lżejsze wędliny, które równie smakowicie prezentują się po usmażeniu. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a na talerzu wygląda bardzo świeżo. Pomimo tego, że przygotowuje się je głównie na bazie śmietany. Warto sprawdzić!


SKŁADNIKI:
300 g makaronu penne
185 g wędzonego boczku (w kawałkach)
1 mała cebula
160 ml śmietany Rama do gotowania
2 g szafranu (2 saszetki)
sól
czarny pieprz
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE: 
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente. Podebrać 1/2 szklanki osolonej wody z gotowania i rozpuścić w niej szafran. W tym samym czasie na patelni podsmażyć boczek, który powinien się ładnie wytopić. Cebulę drobno posiekać i dodać do boczku. Śmietanę odmierzyć i przelać do szklaneczki a następnie dodać na patelnię. Sos gotować na małym ogniu. Do szklanki po śmietanie przelać wodę z rozpuszczonym szafranem i wymieszać całość delikatnie łyżką, tak by woda zabrała resztki śmietany ze ścianek naczynia. Całość przelać na patelnie i wymieszać. Dodać sól do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Makaron odcedzić i dodać na patelnię. Podkręcić nieco ogień i mieszać, aby sos oblepił makaron. Podawać na płaskich talerzach udekorowanych posiekaną natką pietruszki i zmielonym pieprzem.



CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 20 min
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4