środa, 22 kwietnia 2015

Soczewica z chorizo

Jest to jedno z tych dań, do których przyrządzenia można wykorzystać resztki. W naszym domu najchętniej jadamy je z chorizo i suszonymi pomidorami, ale zamiast tego mogą być świeże malinowe, marchew albo różnego rodzaju ziarna np. pestki dyni. Podawane z chlebkiem posmarowanym pastą z czarnych oliwek smakuje wybornie.


SKŁADNIKI:
400 g zielonej soczewicy
1 czerwona cebula
200 g chorizo
10 suszonych pomidorów bio (bez zalewy)
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki tymianku
1 płaska łyżeczka czosnku
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji: 1:2, przez ok. 20 minut. W tym samym czasie pokroić chorizo na plasterki, cebulę w pół talarki a suszone pomidory na kawałki. Na suchą i dużą patelnię wrzucić chorizo, dodać łyżkę octu balsamicznego i lekko podsmażyć. Kiedy ocet odparuje dodać cebulę i pomidory, a także przyprawy. Po 5 minutach dodać soczewicę wraz z wodą z gotowania (jeśli zostalo jej zbyt dużo to wlać tylko jej część, tak by udało się ją odparować). Całość wymieszać i przyprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Dusić pod przykryciem przez 10 minut, a następnie podkręcić ogień i odparować płyn. Danie powinno być gęste, ale suche.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4