sobota, 18 kwietnia 2015

Szybka quesadilla serowo-cebulowa

To danie nie wymaga talentu kulinarnego. W zasadzie opiera się jedynie na dobrze dobranych składnikach. Smak takich tortilli można zmieniać wymieniając sosy.



SKŁADNIKI:
8 kukurydzianych tortilli
35 dag śmietankowego sera żółtego (miękkiego)
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 zielona ostra papryczka
zielone części dymki
ketchup/sos słodko-kwaśny/sos chili/sos pomidorowy/sos musztardowy itd.

PRZYGOTOWANIE:
Cebule pokroić w krążki, ser zetrzeć na tarce a papryczkę pokroić na plasterki. Rozłożyć placki tortilli i nałożyć na całą powierzchnię warstwę sosu. Na jednej połowie placka ułożyć cebule, odrobinę papryczki oraz garść sera żółtego. Placka złożyć na pół. Należy tak potraktować każdą tortillę.


Złożone placki smażyć na suchej patelni pod przykryciem przez 2 minuty (na każdą stronę). Po odwróceniu posypać wierzch tortilli posiekaną dymką i serem żółtym. Po usmażeniu układać na talerzach. Można podawać z sałatką.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 10-15 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 8