poniedziałek, 11 maja 2015

Klasyczny burger w grahamie (graHamburger)

Każdy kto gotuje ma zapewne swój własny przepis na burgera. Warunkiem udanego kotleta jest przede wszystkim doskonałe mięso wołowe. Ważne by pamiętać i nie solić wołowiny przed smażeniem. Warto natomiast dodać do mięsa różne przyprawy. Poniżej prezentuję przepis na własnego burgera w bułce grahamce.


SKŁADNIKI:
50 dag mielonej wołowiny
8 plastrów gotowanego boczku
4 plastry sera cheddar
4 duże grahamki
1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
1 duży pomidor, pokrojony w plasterki
1 duży ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki
4 liście sałaty
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka sosu BBQ
1 łyżka musztardy dijon
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżkla sosu worcester
1/4 łyżeczki octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać czosnek, musztardę, cukier, sos BBQ, worcester, oraz ocet oraz mięso. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Uformować z mięsa 4 burgery (z masy mięsnej powinny wyjść 4 ogromne kotlety, lub też kilka mniejszych - w zależności od preferencji). Smażyć kotlety na patelni grillowej według upodobań - ja smażę przez 6 minut z każdej strony. Kiedy kotlety usmażą się z jednej strony, należy je przekręcić i ułożyć na usmażonej stronie plaster sera żółtego. 

W tym czasie należy delikatnie opiec bułki, aby były ciepłe i lekko chrupiące. Na drugiej patelni podsmażyć plastry boczku. Na podpieczonych spodach bułek ułożyć w kolejności: sałatę, pomidora, cebulę, burgera, ogórka boczek i wierzch bułki - całość delikatnie docisnąć.

Burgery powinny być soczyste. Podczas jedzenia będzie z nich wyciekał sos, ale nie ma nic przyjemniejszego niż dłonie, broda i talerz brudne od przepysznego wołowego burgera.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4