środa, 13 maja 2015

Pasta chlebowa z orzechową nutą

Ten sos pochodzi z Ligurii. Normalnie podaje się go z tamtejszym specjałem, czyli pierożkami faszerowanymi mieszanką regionalnych ziół i warzyw. W Polsce trudno jest je przygotować ale sos wyśmienicie komponuje się ze zwyczajnym makaronem np. penne. W oryginalnym przepisie dodaje się aż pół szklanki oliwy, w mojej wersji wystarczy jedna łyżka.


SKŁADNIKI:
400 g makaronu penne
200 g zmielonych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
160 g czerstwego białego chleba bez skórki
1 duża łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
kilka zielonych części dymki
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
Bulion przelać do średniej wielkości miski. W bulionie namoczyć pokruszony chleb. Po 5 minutach dodać do chleba orzechy włoskie, drobno posiekany czosnek oraz posiekane zielone części dymki. Całość wymieszać i dosolić dla smaku. Dodać także łyżkę oliwy.

Makaron ugotować al dente - ja gotuję w nieosolonej wodzie. Odlewamy jedną łyżkę cedzakową wody z gotującego się makaronu. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy. Makaron wkładamy z powrotem do garnka i dodajemy sos chlebowy. Dodajemy odlaną wcześniej wodę. Gotujemy przez 4 minuty cały czas mieszając.


Podajemy udekorowane pieprzem. Danie smakuje wybornie z pomidorami i bazylią.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.) 20 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4