niedziela, 26 lipca 2015

Jajeczna pasta z awokado

W codziennym biegu dnia roboczego nie mamy czasu na wspólne dzielenie się porannym posiłkiem z domownikami. Co innego, kiedy przychodzi weekend. Wtedy okazuje się, że naszą ulubioną porą dnia jest właśnie pora śniadaniowa, bo możemy wtedy zajadać się np. taką pastą z awokado.
 

SKŁADNIKI:
3 ugotowane jajka
1 dojrzałe awokado
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżka soku z cytryny
garść liści bazylii
1 łyżeczka soli, płaska
1/3 łyżeczki cukru
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na części. Jajka wkładamy do miski. Awokado wyjmujemy ze skórki i dodajemy do jajek. Siekamy czosnek. Dodajemy bazylię i przyprawy oraz cytrynę. Blendujemy wszystko na gładką masę.


Pasta smakuje doskonale, jako smarowidło na chleb. Może też stanowić dodatek do wędlin.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.):15 minut
LICZBA PORCJI (OK): dla 4 osób


* Przepis, w zmienionej formie, pochodzi z książki "Wyśmienite dania z jajek" - niedługo będziecie mogli przeczytać jej recenzję.