niedziela, 12 lipca 2015

Potrawka z fasolki szparagowej

Przepis na tę potrawkę znalazłam w książce Jadłonomia znanej polskiej blogerki wegańskiej. Nieco go urozmaiciłam i uprościłam. Danie jest bardzo ciekawe i nietypowe. Być może stosując się idealnie do zaleceń autorki będzie smakować jeszcze lepiej... ale cóż... nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła! A efekt oceńcie sami.



PRZYGOTOWANIE:
SOS:
1 czerwona ostra czerwona papryczka, wypestkowana i pokrojona na części
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru (siekany lub w przyprawie)
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka kokosowego.
1 łyżeczka oleju sezamowego

40 dag żółtej fasolki szparagowej, bez końcówek
30 dag młodych ziemniaków, dobrze wyszorowanych
1 duży pomidor, pokrojony bez skórki i bez gniazd nasiennych
garść natki pietruszki
1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i zalewamy wodą, tak by warzywa były lekko zakryte. Dodajemy sól. Gotujemy przez 15 minut, od momentu zagotowania wody. W połowie gotowania dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. 

W czasie kiedy warzywa się gotują przygotowujemy sos, czyli miksujemy lub blendujemy wszystkie składniki razem. Po upływie czasu dodajemy do garnka z warzywami przygotowany sos i dusimy całość na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie dodajemy do garnka posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy kolejne 5 minut. Danie powinno być gotowe.


Potrawkę można podawać z kaszą bulgur albo ryżem lub też chrupiącym pieczywem.

PRZYGOTOWANIE (OK.): 40 min
LICZBA PORCJI (OK): 4