poniedziałek, 20 lipca 2015

Rzymska zupa z ciecierzycą

Włochy słyną z dań makaronowych, których zresztą jestem ogromną fanką. Dziś prezentuję przepis na zupę idealną dla miłośników pełnych kociołków :) Gęsta, makaronowa i przygotowana na bazie ciecierzycy... Czego chcieć więcej?


SKŁADNIKI:
*250 g suszonej ciecierzycy
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*2 nieobrane ząbki czosnku
*2 ząbki czosnku, posiekane
*1 łodyga selera naciowego, z liśćmi
*1 marchew, obrana i przekrojona na 3 części
*1 gałązka rozmarynu, nieduża
*200 g makaronu tagliatelle
*2 łyżki przecieru pomidorowego
*60 g szynki prosciutto, pokrojonej w paski
*sól
*pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę zalać zimną wodą, tak by zakryło ją 7cm wody. Dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Całość odstawić na 24 godziny (min.12 godzin). Po upływie tego czasu odcedzić i opłukać.

Ciecierzycę w dużym garnku połączyć z nieobranym czosnkiem, łodygą selera naciowego, marchewką, gałązką rozmarynu, a całość zalać 1,5 litra wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez godzinę lub aż ciecierzyca będzie miękka.

Gdy bulion będzie gotowy, odmierzyć 125 ml i odstawić. Zupę wymieszać z dwiema płaskimi łyżeczkami soli i odstawić na 5 minut. W tym czasie należy wyjąć z zupy, czosnek, seler, rozmaryn i marchew oraz 3/4 ciecierzycy. Czosnek i selera można wykorzystać w innym przepisie. Marchew pokroić w słupki, ciecierzycę utłuc tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przełożyć znowu do bulionu.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć na niej (na małym ogniu) prosciutto, po 3 minutach dodać czosnek. Po 1 minucie dodać przecier pomidorowy oraz odlany wcześniej bulion. Wymieszać. Do rondla z zupą dodać zawartość patelni oraz makaron i wymieszać. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, tak by makaron był al dente. Zupę doprawić pieprzem i solą.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 110 min + 24 godziny na moczenie
LICZBA PORCJI (OK.): 6