środa, 26 sierpnia 2015

Spaghetti z fasolką

Któż nie kocha makaronów? Nie znam takich osób. U mnie pasta pojawia się cyklicznie z różnymi dodatkami. Tym razem postanowiłam wykorzystać ostatnie dni lata, czyli także sezonu na świeżą fasolkę szparagową i zrobiłam to wspaniałe i sycące spaghetti z fasolką.


SKŁADNIKI:
*300 g spaghetti
*400 g fasolki szparagowej żółtej (lub pół na pół zielona i żółta), oczyszczonej i pociętej na 2-3 cm kawałki
*4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
*cebula, obrana i posiekana w pół-talarki
*2-3 gałązki świeżego rozmarynu, posiekane
*sól
*oliwa
*kozieradka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Spaghetti ugotować w posolonej wodzie, krócej o 4 minuty, niż jest napisane na opakowaniu. Fasolkę zahartować we wrzątku przez 4 minuty. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na wolnym ogniu czosnek wraz z cebulą i rozmarynem. Po 3-4 minutach dodać na patelnię odsączoną fasolkę. Całość dusić na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Kiedy makaron będzie gotowy, odsączyć go, ale zostawić szklankę wody z gotowania. Makaron dodać na patelnię i całość wymieszać. Zalać wodą z gotowania makaronu i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Jeśli pojawiłoby się zbyt dużo soków, całość należy jeszcze odparowywać przez minutę. Następnie wykładać na talerze. Z wierzchu posypać kozieradką.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 4