środa, 16 grudnia 2015

Zupa paprykowa

Wyśmienita, gęsta i rozgrzewająca zupa, która łączy w sobie różne smaki oraz różne faktury przez to, że stanowi mieszankę kilku składników.


SKŁADNIKI:
*2 czerwone papryki, pokrojone w kostki
*2 duże pomidory, obrane ze skóry
*1 puszka fasoli w sosie pomidorowym Heinz
*2 marchewki, pokrojone na plasterki
*6-8 dużych ziemniaków
*1 laska wiejskiej kiełbasy, pokrojona w plastry i podsmażona
*1,5 l bulionu wołowego, najlepiej nagotowanego na kościach
*pieprz
*ostra papryka (sypka)
*sól

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa smażymy razem przez 10 minut na patelni. Paprykę, pomidory i marchew przekładamy z patelni do garnka z bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok 5 min. Dodajemy fasolę razem z pomidorową zalewą oraz sól, pieprz i paprykę ostrą (wedle uznania). Gotujemy ok. 20 minut. Kiełbasę podsmażoną na patelni i odsączoną z tłuszczu dodajemy do zupy. Zagotowujemy jeszcze 5 minut i podajemy z chlebem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40min
LICZBA PORCJI:4