poniedziałek, 25 maja 2015

Pesto rosso

Uwielbiam zielone pesto. Nigdy wcześniej nie próbowałam jeść czerwonego, aż do teraz. Ten przepis to bardzo prosty sposób na obiad w okresie letnim, gdyż smakuje tak samo dobrze, gdy sos jest ciepły czy schłodzony. Mój sos jest nieco bardziej ubogi niż oryginalny oraz tańszy od prawdziwego pesto. Jego smak jest jednak wyborny!


SKŁADNIKI:
400 g makaronu penne
20 g migdałów
1 puszka krojonych pomidorów
1 łodyga selera naciowego
ok. 20 listków bazylii
4 ząbki czosnku
100 g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
1 malutka ostra papryczka (albo łyżeczka płatków chili)

PRZYGOTOWANIE:
Bazylię (15 listków), obrany czosnek, pokrojony seler, migdały, połowę sera, papryczkę i pomidory miksujemy w malakserze wraz z solą oraz oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente i mieszamy go z sosem. Posypujemy resztą sera oraz posiekaną bazylią.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 15 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4

wtorek, 19 maja 2015

Indycze tricolore

Tak przygotowane mięso może być alternatywą dla niedzielnych schabowych. Tym bardziej, że zamiast mięsa indyczego, można użyć właśnie schabu, który jednak trzeba inaczej przygotować. Z dodatkami też można kombinować, choć papryka w trzech kolorach jest podstawą.


SKŁADNIKI:
50 dag filetów z indyka (plastry)
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
1/2 żółtej papryki, pokrojonej w cienkie paski
212 ml puszka kiełków fasoli mung (odsączonych z zalewy)
2 szalotki, pokrojone w plasterki
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka curry
sól
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE:
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą. Smażymy w głębokiej patelni na złoty kolor na odrobinie oleju. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione z obydwu stron, dodajemy cebulę, papryki oraz kiełki. Zalewamy mięso i warzywa bulionem. Przekręcamy mięso, by całość się wymieszała. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i przyprawy i odparowujemy przez 2 minuty sos, na mocnym ogniu. Wybieramy z patelni 3 łyżeczki bulionu i rozpuszczamy w nim mąkę. Wlewamy na patelnię. Gotujemy przez 5 minut, mieszając. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub np. kluskami śląskimi.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3

środa, 13 maja 2015

Pasta chlebowa z orzechową nutą

Ten sos pochodzi z Ligurii. Normalnie podaje się go z tamtejszym specjałem, czyli pierożkami faszerowanymi mieszanką regionalnych ziół i warzyw. W Polsce trudno jest je przygotować ale sos wyśmienicie komponuje się ze zwyczajnym makaronem np. penne. W oryginalnym przepisie dodaje się aż pół szklanki oliwy, w mojej wersji wystarczy jedna łyżka.


SKŁADNIKI:
400 g makaronu penne
200 g zmielonych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
160 g czerstwego białego chleba bez skórki
1 duża łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
kilka zielonych części dymki
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
Bulion przelać do średniej wielkości miski. W bulionie namoczyć pokruszony chleb. Po 5 minutach dodać do chleba orzechy włoskie, drobno posiekany czosnek oraz posiekane zielone części dymki. Całość wymieszać i dosolić dla smaku. Dodać także łyżkę oliwy.

Makaron ugotować al dente - ja gotuję w nieosolonej wodzie. Odlewamy jedną łyżkę cedzakową wody z gotującego się makaronu. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy. Makaron wkładamy z powrotem do garnka i dodajemy sos chlebowy. Dodajemy odlaną wcześniej wodę. Gotujemy przez 4 minuty cały czas mieszając.


Podajemy udekorowane pieprzem. Danie smakuje wybornie z pomidorami i bazylią.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.) 20 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4

poniedziałek, 11 maja 2015

Klasyczny burger w grahamie (graHamburger)

Każdy kto gotuje ma zapewne swój własny przepis na burgera. Warunkiem udanego kotleta jest przede wszystkim doskonałe mięso wołowe. Ważne by pamiętać i nie solić wołowiny przed smażeniem. Warto natomiast dodać do mięsa różne przyprawy. Poniżej prezentuję przepis na własnego burgera w bułce grahamce.


SKŁADNIKI:
50 dag mielonej wołowiny
8 plastrów gotowanego boczku
4 plastry sera cheddar
4 duże grahamki
1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
1 duży pomidor, pokrojony w plasterki
1 duży ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki
4 liście sałaty
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka sosu BBQ
1 łyżka musztardy dijon
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżkla sosu worcester
1/4 łyżeczki octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać czosnek, musztardę, cukier, sos BBQ, worcester, oraz ocet oraz mięso. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Uformować z mięsa 4 burgery (z masy mięsnej powinny wyjść 4 ogromne kotlety, lub też kilka mniejszych - w zależności od preferencji). Smażyć kotlety na patelni grillowej według upodobań - ja smażę przez 6 minut z każdej strony. Kiedy kotlety usmażą się z jednej strony, należy je przekręcić i ułożyć na usmażonej stronie plaster sera żółtego. 

W tym czasie należy delikatnie opiec bułki, aby były ciepłe i lekko chrupiące. Na drugiej patelni podsmażyć plastry boczku. Na podpieczonych spodach bułek ułożyć w kolejności: sałatę, pomidora, cebulę, burgera, ogórka boczek i wierzch bułki - całość delikatnie docisnąć.

Burgery powinny być soczyste. Podczas jedzenia będzie z nich wyciekał sos, ale nie ma nic przyjemniejszego niż dłonie, broda i talerz brudne od przepysznego wołowego burgera.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4

sobota, 9 maja 2015

Chili linguine

To kolorowe linguine jest pełnowartościowym daniem wegetariańskim. Stanowi doskonałe połączenie makaronu i roślin strączkowych. Ciecierzyca dostarcza bowiem białka i węglowodanów. Makaron niesłusznie uchodzi za produkt tuczący, szczególnie kiedy jest ugotowany al dente. Tuczące są zazwyczaj sosy podawane do pasty, ale kaloryczności tego zawartego w przepisie nie trzeba się obawiać.


SKŁADNIKI:
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
1 puszka krojonych pomidorów
2 puszki ciecierzycy, odsączyć
1 łyżeczka sosu tabasco albo łyżeczka przyprawy chili
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
400 g makaronu linguine (może być spaghetti)
200 g liści szpinaku baby
kilka łyżeczek białego sezamu (do dekoracji)
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE: 
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy/oleju i wrzucić czosnek oraz cebulę. Podsmażać przez 4 minuty na wolnym ogniu. Dodać seler naciowy i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pilnować aby gotowy makaron był lekko twardy - wtedy jest najzdrowszy. Dodać do sosu ciecierzycę oraz liście szpinaku i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem i posypać całość sezamem. Można też udekorować danie startym parmezanem lub serem pecorino albo natką pietruszki.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4

poniedziałek, 4 maja 2015

Kiszonka z kiełbasą

Nie jest to bigos. Kapuśniakiem też trudno nazwać to danie. Jednak jest to bardzo sycąca, smaczna i rozgrzewająca zupa, w której kwaskowatość kapusty zostaje podkręcona przez pikantny pieprz cayenne, a całość osładza delikatność słodkiej papryki. Polecam ze świeżym i chrupiącym wiejskim chlebem.


SKŁADNIKI:
500 g kiełbasy (np. geesowskiej)
2 szalotki
4 ząbki czosnku
1,2 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
500 g kiszonej kapusty, odciśniętej (może być z marchewką)
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 liść laurowy
2 łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę pokroić na plasterki, cebulę również na cienkie plasterki. Czosnek rozdrobnić. W sporym garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kiełbasę (ok. 5 minut). Dodać cebulę i czosnek oraz słodką paprykę. Należy starać się zeskrobywać wszystko co przywrze do dna. Smażyć i mieszać przez 8 minut na małym ogniu.

Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, liść laurowy i wymieszać. Gotować przez 10 minut bez przykrycia, a następnie przykryć i gotować jeszcze 15 minut. Na końcu dodać pieprz cayenne. Podawać z kromkami świeżego chleba.

CZAS GOTOWANIA (OK.): 45 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4-6