czwartek, 27 sierpnia 2015

Naleśniki kokosowe na ostro podane z polędwiczką wieprzową w ziołach

Uwielbiam smak kokosa, dlatego w moim domu goszczą soki z dodatkiem kokosa oraz wszelkie inne smakołyki, które posiadają jego aromat. Jednak ten przepis będzie smakował nie tylko miłośnikom tego wspaniałego orzecha. Smak kokosa jest tu tylko delikatnie wyczuwalny, a jeśli dodacie do naleśników swój ulubiony sos to w zasadzie... nie mam pytań. 

 
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jaja
300 ml mleka
100 ml wody gazowanej
30g masła, roztopionego
1 papryczka chili, posiekana
2 duże ząbki czosnku, posiekane
2 cm korzenia imbiru, startego
2 cebule szalotki, posiekane
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka soli
natka pietruszki, posiekana

+ sos np. hoisin, słodko-kwaśny, słodkie chili
+ polędwiczka wieprzowa + czubryca, sól, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko - najlepiej blenderem. Dodać wiórki kokosowe, czosnek, imbir, cebule oraz chili - ciasto powinno się zagęścić. Należy rozrzedzić je wodą gazowaną i wymieszać łyżką. Powinno łatwo wylewać się z chochli lub łyżki stołowej.

Polędwiczkę pokroić na małe kawałki wzdłuż, a następnie posypać przyprawami. Smażyć je na rozgrzanej patelni, z każdej strony po ok. 3 minuty.


Na patelni rozgrzać olej lub oliwę. Następnie wylewać ciasto i smażyć naleśniki na małym ogniu. Pod przykryciem, kiedy smażymy pierwszą stronę i bez przykrycia, kiedy drugą. Następnie wysmarować jedną stronę naleśników i poskładać je na pół - wysmarowaną stroną do środka. Podawać z usmażonymi kawałkami polędwicy. Posypać natką pietruszki.

CZAS GOTOWANIA (OK.): 30 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 4

środa, 26 sierpnia 2015

Spaghetti z fasolką

Któż nie kocha makaronów? Nie znam takich osób. U mnie pasta pojawia się cyklicznie z różnymi dodatkami. Tym razem postanowiłam wykorzystać ostatnie dni lata, czyli także sezonu na świeżą fasolkę szparagową i zrobiłam to wspaniałe i sycące spaghetti z fasolką.


SKŁADNIKI:
*300 g spaghetti
*400 g fasolki szparagowej żółtej (lub pół na pół zielona i żółta), oczyszczonej i pociętej na 2-3 cm kawałki
*4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
*cebula, obrana i posiekana w pół-talarki
*2-3 gałązki świeżego rozmarynu, posiekane
*sól
*oliwa
*kozieradka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Spaghetti ugotować w posolonej wodzie, krócej o 4 minuty, niż jest napisane na opakowaniu. Fasolkę zahartować we wrzątku przez 4 minuty. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na wolnym ogniu czosnek wraz z cebulą i rozmarynem. Po 3-4 minutach dodać na patelnię odsączoną fasolkę. Całość dusić na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Kiedy makaron będzie gotowy, odsączyć go, ale zostawić szklankę wody z gotowania. Makaron dodać na patelnię i całość wymieszać. Zalać wodą z gotowania makaronu i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Jeśli pojawiłoby się zbyt dużo soków, całość należy jeszcze odparowywać przez minutę. Następnie wykładać na talerze. Z wierzchu posypać kozieradką.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 4

niedziela, 9 sierpnia 2015

Polędwiczka zawijana boczkiem

Mięsa goszczą na moim stole wymiennie z daniami całkowicie warzywnymi. Polędwica wieprzowa jest łatwa do przygotowania i powszechnie dostępna, a tak przyrządzona na pewno zadowoli podniebienia nawet największych smakoszy. No i boczek - tu jest wspaniały!


SKŁADNIKI:
*60 dag polędwicy wieprzowej
*2 opakowania boczku wędzonego w plastrach
*2 łyżeczki ziół prowansalskich
*1 łyżeczka ostrej papryki
*2 łyżki sosu sojowego
*2 łyżki sosu worcester
*3 ząbki czosnku
*ok. 8 listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
*pieprz
*oliwa/olej

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Polędwicę kroimy na niezbyt duże części. Sos sojowy mieszamy w misce z sosem worcester, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem, ostrą papryką i łyżeczką oliwy. Mięso marynujemy w powstałym sosie przez minimum godzinę. Następnie smażymy polędwice na patelni z każdej strony przez 2 minuty. Następnie lekko ostudzone mięso owijamy boczkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną marynaty i układamy zawijasy na jego dnie. Warto zakryć naczynie folią aluminiową przekłutą w kilku miejscach. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 15-20 minut. Przy czym folię aluminiową można zdjąć na 5 minut przed końcem pieczenia.


Tak przygotowane mięso smakuje wybornie z surówką z czerwonej kapusty i purée ziemniaczanym lub ryżem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 90 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4

piątek, 7 sierpnia 2015

Wyśmienite dania z jajek wyd. Burda Książki

Wszystkim miłośnikom gotowania nie powinien być obcy portal przyslijprzepis.pl ani wydawane co miesiąc gazetki z wybranymi przepisami przygotowanymi przez użytkowników tej strony. 
 

Od jakiegoś czasu odpowiedzialne za te wydania wydawnictwo Burda zaczęło wybierać przepisy najlepsze z najlepszych, aby móc zaprezentować je w całkiem dobrze wydanych tematycznych książkach kulinarnych np. Wyśmienite ciasta owocowe, Wyśmienite dania z makaronu i ryżu oraz Tanie gotowanie. W moje ręce trafiło kilka z nich, a w tym Wyśmienite dania z jajek, które omówię w tym artykule.
 

Jajka królują na polskich stołach, gdzie zazwyczaj stanowią nieocenione przystawki, jednak bez nich nie mogłoby się udać także wiele innych potraw, w których udział jajek jest ogromny, acz niewidoczny gołym okiem. Wyśmienite dania z jajek pokazują, że z tego składnika można wyczarować nie tylko ciekawe przekąski ale także dania, które z całą pewnością można uznać za pełnoprawne, główne posiłki. Ja zdecydowałam się pójść na łatwiznę oraz zawierzyłam moim kubkom smakowym, bo kiedy zobaczyłam przepis na pastę z awokado i jajek od razu wpisałam ją w swój plan kulinarny. Rzeczywiście pasta wyszła pyszna, ale nie ukrywam, że musiałam wprowadzić do przepisu kilka zmian, według mnie dość ważnych. Po pierwsze w przepisie znajdował się majonez, który jest zbędnym składnikiem, kiedy w grę wchodzi kremowa konsystencja owocu awokado. Nie rozumiem też, jak można gotować używając w przepisie Vegety, jako głównej przyprawy? Tu właśnie dochodzę do największego minusa, jaki zawiera ta książka. Nie wiem, czy my Polacy jesteśmy nauczeni tak gotować, ale kilka przepisów znajdujących się w tej książce wymaga wykorzystania Maggi oraz Vegety. Z drugiej jednak strony dla tych potrafiących odnaleźć się w kuchni nie będzie to stanowiło problemu, bowiem tak jak ja po prostu zmodyfikują je według swoich potrzeb.

Warto wspomnieć, że przepisy, które zawiera ta książeczka są stosunkowo proste, a przy tym niektóre są dość nowatorskie np. bułgarskie ciasto caprise, jajecznica ze śledziami, lody z białek i śmietanki albo placuszki z buraków i cukinii. Dla miłośników prostych receptur na (w miarę) zdrowe i niewyszukane obiady lub przekąski będzie to pozycja obowiązkowa. Mnie rażą zdjęcia, niekiedy kiepskiej jakości, ale poza tym z pewnością przynajmniej jeszcze kilka razy sięgnę po przepisy zawarte w książce Wyśmienite dania z jajek.

Recenzja została opublikowana na portalu DUŻEKA.