sobota, 19 września 2015

Zrazy wołowe w sosie własnym

Pozostając dalej w temacie wołowiny postawiłam dziś na obiad domowy. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem w środku to po prostu smakowity rarytas. Co prawda mięso zrazowe wymaga długiego czasu duszenia ale do przygotowania niedzielnego obiadu będzie w sam raz, wtedy zazwyczaj większość z nas ma więcej czasu na pichcenie.


SKŁADNIKI:
*60 dag wołowiny zrazowej, pokrojonej w plastry
*3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w paski
*15 dag boczku wędzonego, pokrojonego w paski
*1 łyżeczka soli
*1 łyżeczka majeranku
*1 łyżeczka czarnego pieprzu
*1 łyżka sosu Worcestershire
*kromka chleba z kminkiem, pokrojona w paski bez skórki

PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę dobrze rozbić tłuczkiem, tak by plastry były cienkie ale nie rozrywały się. Na jednym brzegu mięsa układamy kilka pasków ogórka i boczku i ciasno zwijamy zraza. Spinamy go wykałaczką.


Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz mięso i szybko obsmażamy z każdej strony, pozwalając by zrazy lekko się przypaliły. Następnie zalewamy mięso bardzo ciepłą wodą, tak by było zakryte i zdrapujemy drewnianą łyżką osad z przypalenia, który utworzył się na patelni. Następnie dodajemy chleb i przyprawy. Przykrywamy patelnię przykrywką, redukujemy ogień i dusimy mięso przez 30 minut. Następnie sprawdzamy, czy aby cała woda nie wyparowała. Co jakiś czas warto dolać odrobinę bardzo ciepłej wody. Mięso powinno się dusić przez półtorej godziny. Na koniec należy posolić danie na patelni i dodać sos Worcestershire - wymieszać.

W tym czasie można spokojnie przygotować kaszę pęczak oraz np. groszek cukrowy.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 120 min
LICZBA PORCJI (OK.): 6

czwartek, 17 września 2015

Wołowina z zieloną papryką

Wołowina jest jednym z moich ulubionych mięs, choć nie ukrywam że po pierwsze trzeba mieć szczęście aby kupić tę najlepszą, a po drugie trudno jest ją przygotować, szczególnie w przypadku, kiedy nie ma się wspomnianego wyżej szczęścia. To danie jest naprawdę proste i smakowite.


SKŁADNIKI:
*60 dag chudej wołowiny, pokrojonej w paski lub małą kostkę
*2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
*5 łyżek oleju
*2 łyżki sosu sojowego ciemnego
*2 cm kawałek korzenia imbiru, starty
*2 łyżki białego octu
*1 łyżka brązowego cukru
*2 zielone papryki, pokrojone w kawałki
*2 cebule, pokrojone na części np. ćwiartki
*1/2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE:
Pierwszy krok to przyrządzenie marynaty. W misce wymieszać mąkę, sos sojowy i połowę oleju. Marynować 20 minut. W tym czasie przyrządzić marynatę dla imbiru. W miseczce wymieszać ocet i cukier oraz sól i dodać imbir. Marynować 20 minut.

Resztę oleju rozgrzać na dużej patelni. Wyłożyć na nią mięso z marynatą i rumienić na mocnym ogniu ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty. Wyjąć mięso z patelni. Na tę samą patelnię dodać imbir z marynatą, paprykę oraz cebulę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, czyli ok. 5 minut. Mięso dodać na patelnię i smażyć razem z warzywami przez kolejne 10 minut.

Podawać z ryżem, w osobnych naczyniach lub razem, albo z makaronem ryżowym lub chińskim.

PS. Jeśli mięso będzie zbyt twarde, trzeba je dusić dłużej. Do tego dania najlepiej jednak kupić kawałki wołowiny do smażenia, a nie gulaszowej, którą trzeba długo dusić.
CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 60 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4

sobota, 12 września 2015

Kurczak duszony z jabłkami

Te aromatyczne kawałki piersi kurczaka duszone w jabłkach i rodzynkach to przepis pochodzący z kuchni amerykańskiej, a dokładnie kolumbijskiej. Będą smakować wszystkim tym, którzy uwielbiają słone smaki przełamane odrobiną słodyczy. Jeśli jabłka nie będą zbyt słodkie to sos śmietanowy nabierze wyjątkowego, cierpkiego posmaku dojrzałych owoców.


SKŁADNIKI:
*podwójna pierś kurczaka, podzielona na części
*1 mała cebula, posiekana
*1/2 małej czerwonej cebuli, posiekana
*1 marchew, pokrojona w kostkę
*1 jabłko, posiekane w kostkę - bez gniazda nasiennego
*1 ząbek czosnku, posiekany
*1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
*2 garście mieszanki różnych rodzynek lub rodzynek królewskich
*natka pietruszki, posiekana
*1/4 szklanki śmietany Rama
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 płaska łyżeczka cynamonu
*sól
*pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Filety lekko rozbić tłuczkiem. Łyżkę oliwy wymieszać z cynamonem, solą, pieprzem. Mięso wymieszać z marynatą, a następnie panierować w mące. Na patelni obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Następnie dodać marchew, cebulę, czosnek oraz łodygę selera - wymieszać. Po 3 minutach smażenia i mieszania dodać jabłko oraz odsączone rodzynki. Całość przykryć na 5 minut pokrywką i dusić do miękkości.

Na patelnię wlać śmietanę i gotować przez 1 minutę, aż sos zacznie bulgotać. Należy go doprawić do smaku, jeśli nasze podniebienie tego wymaga. Danie udekorować natką pietruszki i podawać z ryżem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4