niedziela, 15 listopada 2015

Wołowina stir-fry w sosie hoisin

Stir-fry to wywodząca się z Dalekiego Wschodu metoda szybkiego obsmażania na mocnym ogniu cienkich kawałków mięsa. Sosu niestety nie przygotowywałam sama ale spokojnie można go kupić. Potrawa jest fantastyczna i cieszy nie tylko kubki smakowe, a całość ma bogaty wschodni aromat.


SKŁADNIKI: 
*200 g chińskiego makaronu błyskawicznego
*3 duże ząbki czosnku, posiekane
*2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
*1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
*150 g pieczarek (możliwie małych), pokrojonych na połówki lub (jeśli większe) na ćwiartki
*200 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie paski
*150 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, pociętej na 2 centymetrowe kawałki; podgotowanej przez kilka minut w osolonej wodzie
*4 cebulki dymki, pokrojone w podłużne kawałki
*4-5 łyżek sosu hoisin
*2 łyżki ciemnego sosu sojowego
*1 łyżeczka oleju rzepakowego
*2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
*zielone części dymki do przybrania

PRZYGOTOWANIE:
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużej patelni lub woku podgrzewamy olej rzepakowy i krótko smażymy na nim czosnek i imbir. Po chwili dodajemy paprykę oraz pieczarki i smażymy przez 4 minuty. Na końcu na patelnię dodajemy paski mięsa, fasolę i dymkę. Smażymy przez 3-5 minut, aż mięso z różowego stanie się brązowe. Odstawiamy.

Mieszamy w miseczce sos hoisin oraz sojowy i energicznie mieszamy, żeby się spieniły - do smaku warto dodać olej sezamowy. Powstały sos dodajemy do warzyw. Makaron wykładamy do głębokich miseczek a na wierzch wykładamy warzywa z mięsem i sosem - lekko mieszamy. Oczywiście można też wymieszać makaron na patelni z sosem i warzywami z mięsem, ale wtedy warto zadbać aby makaron nie dusił się w gorącej zawartości patelni, żeby nie rozmięknął. Talerze warto udekorować posiekaną dymką.

PRZYGOTOWANIE (OK.): 25 min
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3

środa, 11 listopada 2015

Tagliatelle z pieczarkami na maśle

Proste danie, które o tej porze roku zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia bowiem zamiast tradycyjnych dostępnych przez cały rok pieczarek, można w nim użyć innych leśnych grzybów. A więc grzyboluby do dzieła!


SKŁADNIKI:
*pół opakowania makaronu
*200 g pieczarek lub innych leśnych grzybów, obranych lub oczyszczonych
*świeża natka pietruszki
*1 łyżka oleju rzepakowego
*1 łyżka masła
*1 cebula, posiekana
*2 ząbki czosnku, posiekane
*parmezan
*sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy oczyszczone kapelusze pieczarek i smażymy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Do grzybów dodajemy cebulę oraz czosnek i czekamy, aż staną się szkliste. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zakrywamy patelnię pokrywką i dusimy grzyby przez 5 minut na wolnym ogniu. Makaron najlepiej wymieszać z sosem na patelni. Następnie należy wyłożyć porcje na talerze i każdą z nich posypać obficie posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.):20 min
LICZBA PORCJI (OK.): 2

piątek, 6 listopada 2015

Spaghetti w sosie musztardowo-śmietanowym z łososiem

Kiedyś już robiłam podobny sos, jednak tamten był według przepisu z książki włoskiego celebryty, a ten jest autorski i powiem Wam szczerze, że choć tamten był naprawdę dobry, to ten jest fantastyczny! Ale nie ma co się dziwić przecież kapary i musztarda kochają wędzonego łososia. Luby wyszedł na spacer z psem a ja usiadłam na łóżku z talerzem tego wspaniałego dania i lampką wina, mając w głowie myśl, że warto jest wznieść w takich okolicznościach samotny acz radosny toast za szczęście i dobre jedzenie.


SKŁADNIKI:
*250 g wędzonego łososia, odsączonego z tłuszczu
*1/2 słoiczka kiszonych kaparów, odsączonych
*2 łyżki masła
*1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
*1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozrobionej w odrobinie gorącego bulionu
*3/5 małego kubeczka śmietany 30%
*2 łyżki musztardy słodko-ostrej
*1 łyżka musztardy sarepskiej
*75 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
*op. makaronu spaghetti, pełnoziarnistego
*czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W małym garnku rozpuszczamy masło. Kiedy już całe będzie płynne zalewamy je (dobrze przyprawionym) bulionem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyłączamy gaz i po chwili wlewamy delikatnie śmietanę - cały czas mieszając bulion. Doprawiamy do smaku solą. Następnie dodajemy musztardę i dobrze mieszamy. Sos powinien gotować się delikatnie bez przykrycia, tak by mógł zgęstnieć.

W między czasie gotujemy makaron w delikatnie posolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy kawałki łososia i zalewamy je winem. Trzeba je (te kawałki łososia) podzielić drewnianą łyżką podczas odparowywania alkoholu z patelni. Po 5 minutach należy dodać kapary i mieszając dusić na patelni jeszcze przez 5 minut. Na końcu należy zalać patelnię sosem musztardowym. Makaron układać na talerzach i zalewać go sosem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 20min
LICZBA PORCJI (OK.): 4