niedziela, 10 stycznia 2016

Naleśniki z otrębami

Choć w weekendy czasu mamy zazwyczaj dużo, to jednak często śniadanie stanowią po prostu kanapki. Co prawda kolorowe i pełne pysznych połączeń ale jednak kanapki. Czasem lubię zacząć dzień nieco inaczej. Tym razem były to naleśniki z otrębami, a inspiracją do ich wykonania była książka "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora", czyli najlepsze przepisy z programu "Dzień Dobry TVN" wydana nakładem wydawnictwa Rebis.


SKŁADNIKI:
*260 ml maślanki
*300 g mąki pszennej (dobrej jakości)
*70 g mieszanych otrębów
*3 jajka, lekko ubite
*1 łyżka proszku do pieczenia
*50 ml wody gazowanej
*1 łyżeczka soli

DODATKI:
twarożek lub jogurt naturalny, świeże owoce, błonnik, miód, płatki czekoladowe, masło orzechowe i dżem

PRZYGOTOWANIE:
Do jajek należy dodać maślankę oraz wszystkie suche składniki. Najlepiej wymieszać je widelcem, a później stopniowo dodawać wodę gazowaną i mieszać energicznie, aż do uzyskania dość rzadkiej konsystencji.

Do smażenia dobrze jest używać specjalnej patelni do naleśników. Jeśli mają być grube, bardziej jak pancakesy to wystarczy wlewać więcej ciasta na patelnię.

Dekorować dodatkami :)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: ok. 10