piątek, 25 marca 2016

Słodka myszka chili

Nie jestem miłośniczką gotowych produktów ani półproduktów. Zazwyczaj staram się sama przygotowywać wszelkie sosy, marynaty itd. ale czasem okoliczności wymagają tego by użyć "gotowca". W przypadku tego dania, takim kupnym produktem jest sos chili (słodko-pikantny). Całość jest jednak tak soczysta i wspaniała, że aż żal nigdy nie spróbować.


SKŁADNIKI:
*1kg myszki wieprzowej, pokrojonej na kilka (np.6) ładnych części
*8 łyżek sosu chili
*szczypta soli
*szczypta cukru
*2 łyżki oliwy z oliwek

DODATEK:
*tłuczone ziemniaki
*surówka Colesław

PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce mieszamy sos, sól, cukier i oliwę. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty. Mięso marynujemy przez 12 lub 24 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mięso układamy na kawałku foli aluminiowej o dużej powierzchni a następnie zawijamy tak by na górze powstał komin z delikatną szparą, przez którą będzie uchodzić para. Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni, w tym czasie rozchylamy lekko brzegi foli i dolewamy resztki pozostałej w misce marynaty. Myszkę pieczemy przez kolejne 25-30 minut (co jakiś czas warto zobaczyć jak się miewa mięso - teraz niestety piekarniki różnią się od siebie i niekiedy czas pieczenia może ulec skróceniu lub wydłużeniu).

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min (+ marynowanie)
LICZBA PORCJI: ok 6