wtorek, 1 marca 2016

Włoska grzybowa z fasolą

Uwielbiam makaron! Z sosem; bez sosu; z mięsem czy warzywami; na słodko albo na słono, a nawet w zupie. Dziś prezentuję wyśmienitą i idealną na ten nieszczęsny powrót zimy zupę grzybową z makaronem i mieszanką różnych rodzajów fasoli. Łatwo i szybko można ją przygotować. Jedyny kłopot może sprawić niektórym ugotowanie bulionu drobiowego, ale uwierzcie mi, że taki przygotowany samemu będzie o niebo lepszy, zdrowszy i smaczniejszy niż ten z kostki rosołowej. A więc gotujcie i zajadajcie.


SKŁADNIKI:
*45 g suszonych borowików, wymoczonych przez kilka godzin w wodzie
*1 ząbek czosnku, posiekany
*kilka gałązek natki pietruszki, posiekanych
*340 ml krojonych pomidorów, wraz z zalewą
*2l bulionu drobiowego (naturalnego, nie z kostki!) lub intensywnego warzywnego
*100 g połamanego makaronu tagliatelle
*puszka mieszanki różnych rodzajów fasoli
*szczypta czosnku niedźwiedziego
*sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby odsączamy i kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i smażymy czosnek, grzyby oraz natkę pietruszki. Po 3 minutach dodajemy pomidory. Podgrzewamy przez 5 minut mieszając. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy makaron i gotujemy całość przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy fasolę i doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim, obficie pieprzem oraz solą. Gotujemy ją jeszcze przez minutę. Rozlewamy na talerze.


CZAS PRZYGOTOWANIA: (bez moczenia grzybów), ok. 20 min.
LICZBA PORCJI: 10