poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Warzywny bulion z nutą orientu

Wiosenne przesilenie przynosi zazwyczaj pierwsze kichnięcia i kaszlnięcia. Posługując się jednym z haseł reklamowych pragnę Was zapewnić, że "na chorobę Wam inne środki". Taki pyszny, złocisty i lekko pikantny bulion przegoni każde mniej poważne choróbsko.
SKŁADNIKI:
*1,5l wody
*podwójny filet z kurczaka, pokrojony w cienkie paski
*2 duże marchewki, pokrojone w pół-plasterki
*2 łodygi selera, pokrojone w 3-4 cm paseczki
*1 pietruszka, pokrojona w kostkę
*kilka łodyżek natki pietruszki
*mały kawałek korzenia selera, pokrojony w kostkę
*3-4 łyżki sosu sojowego
*1 łyżeczka chili
*1/2 łyżeczki imbiru
*1/2 łyżeczki curry
*odrobina białego pieprzu
*sól
*makaron nitki

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy warzywa wraz z kawałkami fileta. Gotujemy na wolnym ogniu, tak by woda lekko wrzała, przez 30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Bulion jest gotowy. Wystarczy tylko nałożyć makaron na talerze i zalać gorącym bulionem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min
LICZBA PORCJI: 4-6