niedziela, 10 kwietnia 2016

Wołowy gulasz z grochem i warzywami

Danie bardzo sycące, a przez dużą ilość warzyw bardzo zdrowe i zadziwiająco lekkie (pomimo użycia grochu). Posiada interesującą kombinację smakową. Zdecydowanie jest to potrawa, która ma szansę smakować wszystkim. Ja podałam go z kuskusem i zniknął z talerzy błyskawicznie, choć kuskus nie jest naszą ulubioną kaszą.
SKŁADNIKI:
*35 dag wołowiny zrazowej, pokrojonej w małą kostkę
*2 marchewki, pokrojone w talarki
*1 cukinia, umyta i pokrojona w dużą kostkę
*1 duża cebula, pokrojona w pół talarki
*1 mała główka kalafiora, podzielona na malutkie różyczki
*10 dag żółtego grochu
*oliwa z oliwek
*sól, pieprz

DODATEK:
*kasza kuskus (ok. 50 dag)
*ogórki konserwowe z chili

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku o grubym dnie szklimy cebulę a następnie podsmażamy na mocnym ogniu mięso, cały czas mieszając. Jeśli mięso lekko przywrze to nawet lepiej. Wtedy skrobiemy drewnianą łyżką dno garnka i zalewamy 1,5 l wody. Solimy, mieszamy i gotujemy na słabym ogniu przez 30 min. Następnie dodajemy przepłukany groch i gotujemy przez kolejne 30 min.
Na 15 min. przed końcem gotowania dodajemy warzywa i mieszamy. Po 15 minutach gulasz powinien być gotowy. Na końcu warto dodać pieprz.

Gulasz świetnie komponuje się z kaszą kuskus.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 min.
LICZBA PORCJI: ok. 8