niedziela, 29 maja 2016

Noodle w pomidorach

Noodle ramen pokochałam od pierwszego spróbowania. Ta zupa jest wyśmienita - gęsta (nie bójcie się jeść ją widelcem i łyżką), lekko pikantna, kolorowa i bardzo pomidorowa. W przepisie użyłam bardzo cienkiej (afrykańskiej) odmiany zielonej fasolki, którą znalazłam w sklepie Piotr i Paweł, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją nasza fasolką szparagową albo groszkiem cukrowym.
SKŁADNIKI:
*3 dymki, białe części posiekane w drobną kostkę, zielone pocięte na kawałki
*4 posiekane ząbki czosnku
*1,5 l bulionu drobiowego
*pół paczki suchych noodli ramen lub cała (w zależności od tego jak gęsta ma być)
*krojone pomidory w kartonie
*200 g fasolki szparagowej, pociętej na 2 cm kawałki
*2-4 łyżki pikantnego sosu chili
*sól i pieprz i ewentualnie odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy białe części dymki i czosnek i mieszamy, uważając by nic się nie przypaliło. Po dwóch minutach dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy. W osobnym garnku przygotowujemy noodle ramen według przepisu na opakowaniu*. Do gotującej się zupy dodajemy fasolkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy zielone części dymki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Po 2 minutach zupa jest gotowa. Ostry sos można dodać do całości w proporcjach, jakie podałam lub też każdy może dodać sobie odrobinę do własnego talerza. Noodle wykładamy na głębokie talerze i zalewamy zupą.
*Noodle ramen można przygotować od razu w zupie, jeśli zamierzamy całą ją rozlać na talerze. Noodle chłoną zupę póki są ciepłe i póki wywar jest ciepły, więc jeśli chcemy wrócić do zupy za jakiś czas lepiej przyrządzić je osobno.

LICZBA PORCJI: 3-6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30min